16.11.2021.

10:22

Foto: Infomer DN

Vesti

NEMAČKA POSKUPLJUJE GAS, CENE IDU U NEBESA! Srbija nema razloga za brigu

Svet potresa jedna od najvećih kriza zbog skoka cene energenata, dok sa druge strane Srbija ima garancije da će cene struje i gasa biti stabilne. 

- Ove zime preti niz poskupljenja. Do Nove godine mnogi korisnici osnovnih tarifa će najverovatnije dobiti obaveštenje od svog dobavljača sa najavom povećanja cena - rekao je još u oktobru, Arik Mejer, generalni direktor nadzora tarifa SvitchUp.

On je tada najavio 18. novembar kao datum kada bi zvanično mogla da krenu poskupljenja gasa u Nemačkoj, a evo to se dogodilo i ranije.

Više od 30 miliona domaćinstava u Nemačkoj ima priključak na gas.

Iako je došlo do enormnog poskupljenja gasa na berzama u Evropi, potrošači u Srbiji ne treba da strahuju od skoka maloprodajne cene "plavog energenta".

Za razliku od Evrope, koja mesecima strepi da li će se smrzavati zbog visokih cena i nestašice energenata na tržištu, Srbija za sada nema razloga za brigu. U Srbiji će najcrnji scenario biti izbegnut jer su obezbeđene dovoljne količine gasa, ali i struje.

- Cena struje za građane sigurno neće poskupeti do kraja ove godine i najmanje do polovine naredne - rekao je danas v.d. direktora EPS Milorad Grčić.