20.11.2021.

12:57

Foto:

Vesti

KAKO PREPOZNATI DEPRESIJU I SPREČITI SAMOUBISTVO DECE?! Psiholog Maja Nikolić otkriva kada je stanje alarmantno, OVO SU GLAVNI ZNACI /FOTO/

Juče je Srbiju potresla vest o smrti dvanaestogodišnjeg dečaka, koji je izvršio samoubistvo vešanjem. Ne postoji normalan čovek koji može ostati imun na dečiju patnju, a posebno smrt. Sve što je u našoj moći trebamo činiti da sačuvamo male živote.

Šta dete može naterati da digne ruku na sebe? Da li je u pitanju depresija ili to učine u afektu? Da li postoje znaci koji mogu ukazati na to? Kako prepoznati promene u ponašanju, kako pomoći?

Bezbroj je pitanja, a mi smo pokušali da pronađemo odgovor na neka od njih, razgovarali smo sa psihologom Majom Nikolić.

Šta dete može naterati da padne u depresiju? 

- Složeno sadejstvo bioloških, psiholoških i socijalnih činilaca dovodi do nastanka i održanja depresije kao mentalnog poremećaja. Iako ovo oboljenje nedvosmisleno ima naslednu osnovu, istraživanja pokazuju da mehanizmi prenošenja nisu isključivo genetski i da okruženje može imati daleko veći uticaj - kaže psiholog Maja Nikolić.

Informer

Psiholog Maja Nikolić
Koliko je značajna podrška porodice i društva?

- Odrastanje u porodici u kojoj nema podrške i razumevanja, u kojoj roditelji zanemaruju detetove potrebe i osećanja, previše ga kritikuju ili pak otvoreno odbacuju predstavlja značajan riziko faktor. Na ovaj način dete počinje da formira negativnu sliku o sebi i svetu, umesto da ga doživljava kao sigurno i predvidivo mesto. Dodatno, česti sukobi između članova, rani gubitak jednog ili oba roditelja, siromaštvo, izloženost nasilju, emocionalna deprivacija, postojanje alkoholizma ili neke druge vrste psihopatologije u porodičnom sistemu jesu neki od prediktora depresivnih simptoma kod deteta. Treba se osvrnuti i na odnose sa vršnjačkom grupom, koja detetu kako odrasta postaje sve važnija -  kaže Nikolić.

Prepoznavanje uloge socijalnog okruženja od izuzetnog je značaja, jer je upravo to polje u okviru koga možemo sprovesti različite preventivne mere. 

Maja Nikolić, psiholog

Da li postoje znaci koji mogu ukazati na depresiju? 

- Apsolutno, s tim što na različitim uzrastima ti znaci malo drugačije izgledaju. Na primer, na školskom uzrastu to su plačljivost, loše raspoloženje, izbegavanje vršnjaka, odbijanje škole, slaba koncentracija. U adolescentnom periodu depresiju karakterišu socijalno povlačenje, poremećaj spavanja, promene u težini, konzumiranje alkohola i/ili droga, gubitak ranijih interesovanja, psihomotorna usporenost, slabiji uspeh u školi, preplavljujući osećaj tuge, krivice i beznađa, suicidne misli, pokušaji suicida...

Informer

Depresija kod dece česta pojava
Kako prepoznati promene i kako pomoći?

- Prve naznake depresivnosti kod dece su povlačenje u sebe, gubitak interesovanja za svakodnevne aktivnosti, bes, plakanje ili potpuno odsustvo komunikacije.

Kako pomoći detetu?

- Prvenstveno, jako je važno da se kao društvo više bavimo problematikom depresije kod mladih, kao i njenom prevencijom. Roditelji se savetuju da sa svojom decom pričaju o njihovim osećanjima. Ukoliko pak primete da ti razgovori ne dovode do promene, najbolje je da se u tom slučaju obrate za savet psihologu kao stručnom licu - zaključuje psiholog Nikolić.

Samoubistva dece

Dragan Drljić (15), iz očaja što ga je ostavila devojka, napunio ranac kamenjem, stavio ga na leđa, pa skočio s mosta u Tamiš. Nesrećni dečak iz Pančeva, pre toga je ostavio oproštajno pismo bivšoj devojci i najboljoj drugarici, u kom je napisao da život više nema smisla.

Dečak (12) izvršio je pre dva dana samoubistvo vešanjem u porodičnoj kući u Donjem Dobriću kod Loznice. Tragedija se dogodila u večernjim satima, a nesrećni mališan okončao je svoj život u potkrovlju kuće.