20.11.2021.

10:48

Foto:

Vesti

DETALJNA PROGNOZA ZA ZIMU Evo koliko će biti LEDENIH DANA i šta nas čeka u januaru i februaru

U prognozi koja je objavljena na stranici Zavoda, navodi se da se, na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka, a prosečnom količinom padavina.

- Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2021/22. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +1 stepen. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1 do 5 stepani u nižim predelima, a od -3 stepena do -1 stepen u planinskim predelima - stoji u prognozi, a zatim pojašnjava:

Direktor RHMZ dalje prognozira da klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok se tokom januara očekuje suficit padavina.

- Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50 - piše u prognozi.