27.11.2021.

13:06

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vesti

IMA LI MESTA KONOVOM ZAHTEVU ZA RANIJIM RASPUSTOM, da li će nam gastosi doneti novi OMIKRON SOJ?!

Omikron soj već je stigao u Evropu, a laboratorije u Češkoj su otkrile prvi slučaj infekcije novim sojem koronavirusa. To su potvrdila dva uzorka uzeta od Čehinje koja je bila u Namibiji.

Države Evropske unije (EU) u petak su se složile da privremeno obustave sve letove iz sedam južnoafričkih zemalja.

Ministar u nemačkoj državi Hesen izjavio je da je omikron, nedavno otkrivena varijanta koronavirusa vrlo verovatno stigla u Nemačku.

- Sinoć je pronađeno nekoliko mutacija tipičnih za omikron kod putnika koji se vratio iz Južne Afrike - napisao je na Tviteru Kai Klose, ministar za socijalna pitanja u zapadnonemačkoj državi.

I naši epidemiolozi upozoravaju da ulazimo u period nepovoljnih epidemijskih događaja - zima, sudar virusa gripa i korone, period slava i praznika, te da zbog toga zimski raspust za učenike treba da počne ranije - 20., a ne 31. decembra.

- Otprilike u vreme katoličkog Božića naši ljudi koji rade na zapadu dolaze u našu zemlju, tamo je eksplozija delta plus soja koronavirusa, koji mi još ovde nismo utvrdili da cirkuliše, ali mislimo da je tu, ali nema dominaciju - rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.