01.12.2021.

10:30

Foto: printscreen

Vesti

RADNIK RASPALIO VATRU NA BANOVOM BRDU! Prolaznici u čudu, a on u stvari radi OPASAN I VAŽAN POSAO!

Vredni majstori na Banovom brdu ne odustaju. Posao se bliži kraju, ostalo je još malo. Nakon što je asfalt isečen, razbijen, iskopana je rupa i svaka faza je zahtevala različit profil radnika. Radili su i po suncu i po kiši, dok su stanari okolnih zgrada strpljivo čekali da se posao završi i da im se život vrati u normalu.

Sada su na redu spojnice. Običnom čoveku to ne znači mnogo. Zato nam je glavni majstor Marko Mančić objasnio šta to zapravo predstavlja.

Informer

- Prvo se izvrši ispitivanje, da li smo sve do sada obavili kako treba. Provera varova je obavezna. Nakon toga se postavljaju termoizolacione spojnice. To je ovo parče gume koje se navlači na cev. Lepimo traku kako bi spojnica što bolje legla. Važno je da traku zalepimo tačno jedan krug, ne više, zato što se može desiti, ako nalepimo više, da se traka izgužva, pa spojnica ne može da se navuče - kaže Mančić.

Dok njegov pomoćnik već radi na tome, majstor Marko objašnjava dalju proceduru.

- Nakon što navučemo spojnicu, koristimo ovu plinsku bocu da bismo je zagrejali. Kako se krajevi spojnice tope, tako se lepe za cev i možemo biti sigurni da je ona dobro obložena. Ipak, i to ćemo proveriti, ali u narednoj fazi - priča Mančić.

Informer

Sada nam je sve jasnije, ali nismo očekivali da jedan ovakav posao može toliko zanimljivo da izgleda.

Dok radnici ovo rade, čak i prolaznici zastaju da pogledaju kako to izgleda. Neko iz mase je prokomentarisao da izgleda kao da se deca igraju. I zaista, sa strane deluje kao igra, a samo majstori znaju koliko je ovo težak i opasan posao.