08.12.2021.

09:00

Foto: Printscreen You Tube

Vesti

Video o “Oluji” sa satirične Facebook stranice nije napravljen za decu

Na početku animiranog filma prikazan je ulaz u grad na kojem piše "Knin". Narator govori na da su nekada davno pacovi živeli u kraljevskom gradu Kninu s ljudima. Pacovi su odlučili da moraju živeti u “jednoj čistoj pacovskoj državi”, te su počeli maltretirati ljude s kojima su do tada živeli. Priča se nastavlja dolaskom “svirača iz Čavoglava” koji je pesmom izmamio pacove iz grada u “čarobni traktor”, nakon čega su “zauvek nestali”. 

Video je ostvario 50.000 pregleda na Facebooku, a od decembra 2023. godine podeljen je nekoliko puta. Najranija objava videa na Facebooku je od 4.12.2021. godine. Te je godine nekoliko portala objavilo članke o ovom animiranom filmu, a u nekima od njih tvrdi se da se radi o "crtanom filmu za decu" što je bilo navedeno i našem tekstu.

Video o "Oluji" sa satirične Facebook stranice nije napravljen za decu, navedeno je u analizi raskrinkavanje.ba, zbog čega smo netačne tvrdnje uklonili iz teksta.

Animirani film u kojem je vojna operacija “Oluja” predstavljena kroz priču o čarobnom frulašu nije napravljen za decu.

Video u kojem je “Oluja” tematizovana kroz priču o čarobnom frulašu isečak je iz Disneyevog kratkog filma iz 1933. godine pod nazivom “Čarobni svirač” (eng. The Pied Piper). U originalnoj verziji crtanog filma, koji je baziran na nemačkoj legendi o čarobnom sviraču, svirač spašava grad od najezde pacova uz pomoć čarobne frule. Nakon što su stanovnici grada odbili da ga isplate po dogovoru, svirač u znak odmazde na isti način odvodi svu decu iz grada. 

U današnje vreme, čarobni svirač predstavlja metaforu za osobe koje privlače veliki broj pratilaca svojom harizmom ili lažnim obećanjima. 

Tagovi: