10.12.2021.

08:29

Foto: printscreen

Vesti

VEŠANJA, PREDOZIRANJE, OPROŠTAJNA PISMA... Poznati pucaju pod pritiskom slave /FOTO/

Breme slave samo po sebi je teško, ali kada se tome doda nasilje na internetu, sa depresijom neki ljudi nikada ne uspeju da se izbore. Nije Kika jedina koja je poklekla i digla ruku na sebe, brojne poznate ličnosti su na ovaj način tragično okončale svoj život.

Novinarka Dragana Tripić, reditelj Igor Vuk Torbica, pevačica beogradske grupe "Flejm" Glorija Sangara, glumac Bekim Fehmiju, voditeljka Marija Ćurčić, fudbaler Miljan Mrdaković, samo su dokaz da se samoubistva poznatih ne dešavaju samo "tamo negde" u svetu.

Vešanja, predoziranje, oproštajna pisma...

Poznata novinarka Dragana Tripić izvršila je samoubistvo u svom stanu, a njeno beživotno telo pronašla je ćerka.U njenom stanu nađeno je i oproštajno pismo.

Mladi reditelj Igor Vuk Torbica otišao je u Rovinj poslom, da bi samo koji dan kasnije stigla vest o njegovoj tragičnoj smrti i oproštajnim pismima koja je ostavio.

Glorija Sangara, bivša pevačica grupe "Flejm", pronađena je 2016. godine mrtva u svom stanu u Palm Bič Gardensu na Floridi. Pretpostavlja se da je Glorija preminula nakon što se predozirala lekovima, a kako se pisalo danima je bila lošeg raspoloženja, što se navodilo kao jedan razloga za samoubistvo.

Manekenka i tv voditeljka Marija Ćurčić (25) obesila se u stanu na Savskom vencu u Beogradu.

Informer

Marija Ćurčić

Poznati srpski fudbaler Miljan Mrdaković (38) ubio se iz pištolja u svom domu na Zvezdari. Miljan je počinio samoubistvo u iznajmljenom stanu u kojem je živeo sa devojkom, koja je dan nakon strašnih vesti izjavila da su oni bili u srećnoj vezi, ali da je on imao problema s depresijom i alkoholom.

Ruku na sebe je digao glumac Robin Vilijams, Merlin Monro i brojne njihove kolege poput Sejmora Hofmana, muzičara Kurta Kobejna, Krisa Kornela, Vitni Hjuston, Ejmi Vajnhaus, kuvara Entoni Bordena...

Robin Vilijams se obesio

Nakon duge borbe sa alkoholizmom i depresijom, Robin Vilijams se obesio pomoću kaiša u svojoj kući. Imao je i rane na zglobovima, pa se pretpostavlja da je prethodno pokušao da preseče vene.

Informer

Robin Vilijams

Čester Benington 

Potrešen i uznemiren zbog smrti svog prijatelja Krisa Kornela, Čester Benington je oduzeo sebi život na isti način. Svet je tada obišla vest da je frontmen grupe "Linking Park" mrtav i da je samoubistvo izvšio vešenjem. 

I Kornel i Benington su imali dugu istoriju punu problema sa drogom i alkoholom, ali im muzički talenat nije pomogao da svoja osećanja pretoče u pesme i da se preko svog posla spase od depresije, pa su tragično okončali život.

Ernest Hemingvej

Njegova supruga Meri je mesecima krila pravu istinu o smrti poznatog pisca. Ona je tvrdila da je on slučajno pucao u sebe, čisteći pištolj,  ali je nakon izvesnog vremena priznala da je Hemingvej izvršio samoubistvo nakon duge borbe sa teškom depresijom.

Nasilje na internetu ili sajber buling

Nasilje na internetu može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima. To je ponašanje koje se ponavlja i koje ima za cilj da uplaši, naljuti ili osramoti osobe koje su napadnute.

Primeri digitalnog nasilja su:

• širenje neistina ili objavljivanje sramotnih fotografija nekoga na društvenim mrežama

• slanje pretnji preko platforme za razmenu poruka

• lažno predstavljanje i slanje neprikladnih poruka drugima u tuđe ime.

Nasilje uživo i nasilje na internetu se često mogu dešavati uporedo. Međutim, nasilje na internetu ostavlja digitalni zapis koji može da posluži kao dokaz prilikom njegovog zaustavljanja, piše unicef.org.

Potencijalni zanci za uzbunu

Promene ličnosti: tužni su, povučeni, osetljivi, nervozni, umorni, neodlučni, bezvoljni, nekad uznemireni i hiperaktivni
Promene ponašanja: ne mogu da se koncentrišu na posao, školu, redovne obaveze, nezainteresovani su za svoj izgled
Promene u spavanju: preterano dugo spavaju ili imaju nesanicu, bude se jako rano ujutru, imaju noćne more
Promene u navikama ishrane: nemaju apetit i slabe, ili previše jedu
Gube interesovanje za prijatelje, seks, hobije, uopšte aktivnosti u kojima su ranije uživali nemaju nade za budućnost: "Nikad mi neće biti bolje, uvek ću se ovako osećati"
Zloupotrebljavaju droge ili alkohol
Nedavno su izgubili voljenu osobu ili nešto drugo što im je važno (posao, novac, status, samopouzdanje, samopoštovanje, veru...)
Sređuju svoje poslove, dugove, pozdravljaju se sa prijateljima i rodbinom, poklanjaju vredne lične stvari
Imaju suicidalne impulse, ideje, izjave, planove, ranije pokušaje samoubistva