16.12.2021.

17:34

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vesti

Da li će patrijarh Porfirije ići u Ameriku?

Patrijarh je to rekao odgovarajući na pitanje Tanjuga da li će uskoro otputovati u SAD, jer je poseta planirana za oktobar OVE GODINE, a kojom je trebalo da se obeleži 100. godišnjica osnivanja prve eparhije SPC na američkom kontinentu otkazana zbog kovida.

- To je tema o kojoj ćemo tek razgovarali, ali podrazumeva se da patrijarh poseti sve prostore na kojima žive naši vernici, ne samo Ameriku - rekao je patrijarh novinarima nakon posete Upravi za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, prve od kada je ustoličen.

On je na pitanje o nesuglasicama među vernicima i klirom u SAD, odnosno u tamošnjim eparhijama, rekao da je jedno medijski doživljavaj realnosti, a drugo realni život.

- Najčešće postoji raskorak onoga što čitamo u novinama i realnog života, a da bismo imali istinski pravi uvid u situaciju, moramo da imamo lično iskustvo. Tada ćemo moći da imamo i istinske i prave ocene - rekao je patrijarh Porfirije.

Trojicu vladika - novogračaničkog-srednjozapadnoameričkog Longina, istočnoameričkog Irineja i zapadnoameričkog Maksima proteklih godina optuživao je deo vernika, ali i pojedinih episkopa, da su samostalnim odlukama narušili jedinstvo i kanonski poredak SPC u SAD.

Patrijaršija je ranije saopštila da će crkvena imovina koja je 2017. godine preneta na novoformirane koorporacije biti vraćena u redovan status i da će se sa njom ubuduće upravljati bez individualnog prava na otuđenje, isključivo u skladu sa kanonima Pravoslavne crkve i Ustavom SPC.

Kako je navedeno, nadzor nad upravom imaće Sveti sinod, a njegov stručni tim utvrdio je da u pravnom sistemu SAD ne postoji nijedna prepreka za sprovođenje tih odluka.

Takođe, Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je počelo izvršenje odluka sa sednice Sabora SPC održane u novembru koji se tiču imovine crkve u SAD, uz žaljenje što ni posle pet godina od požara, hram Svetog Save u NJujorku nije osposobljen za bogosluženje, čak ni za praznike.