17.12.2021.

10:05

Foto:

Vesti

KAKO SE PRAVILNO SEČE SLAVSKI KOLAČ i šta predstavljaju simboli koji se na njemu nalaze? POSNA TRPEZA OBAVEZNA ZA SVETOG NIKOLU

Slavski kolač, kuvano žito, sveća, tamjan i vino uz ikonu porodičnog svetitelja neizostavni su elementi praznične strukture. Bogata slavska trpeza neizostavni je oblik proslavljanja krsne slave.

Posna slava

Kada neka slava padne uz post, ili u sredu ili petak, kao Nikoljdan koji je uvek u Božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post.

Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego navoditi na greh druge goste da mrse na veliki praznik, u vreme kada crkva propisuje post.

Informer

Ukrasi na slavskom kolaču
Sečenje slavskog kolača

Poseban značaj u toku slave ima sečenje slavskog kolača.

Hleb, slavski kolač se iseče krstoobrazno. Poljubimo i kažemo "Hristos je među nama" i "Jeste i biće". A tu svi grešimo ili zaboravimo to da kažemo. Hristos je ono što nas ujedinjuje i njegova ljubav prema čovečanstvu, zato je obavezno da se izgovore ove reči.

Domaćice mese slavski kolač, koji potom ukrašavaju različitim oblicima, ukrasima od beskvasnog testa, koji su simboli želja za blagostanje porodice.

Krst i slavski pečat označavaju veru, a golub Svetog Duha.

Na centralnom delu kolača, na četiri strane u obliku krstu nalaze se slova ИС ХС НИ KA što u prevedu znači: "Isus Hristos pobeđuje".

Klas žita, grožđe i bure označavaju rodnu godinu. Cvetovi imaju simboliku lepote, a ptice predstavljaju mir.