18.12.2021.

18:27

Foto:

Vesti

OTKRIJTE ZNAČENJE VAŠEG PREZIMENA Svako ima posebno poreklo, a ovo su pravila na osnovu kojih su od davnina dobijana u Srbiji

Prema rečima Jovice Krtinića, predsednika Društva srpskih rodoslovaca "Poreklo" nastanak današnjih prezimena u Srbiji vezuje se za kneza Aleksandra Karađorđevića koji je 1851. godine jednim aktom naredio uspostavljanje trajnih prezimena po najstarijim i najznačajnim precima.

- Kada pričamo o prezimenima kao što su Marković, Jovanović, Nikolić, Petrović to su tipična patronimska prezimena dato po imenima naših predaka. Takvih prezimena ima najviše. Prezimena poput Milić, Jelić, Marić dati su po ženskom pretku, to su takozvana matronimska prezimena, nekad su žene ostajale same ili su muževi ginuli u ratovima, deca bi ostajala sama i tu su decu po njihovim majkama nazivali - govori Krtinić.

Nastajala su prezimena i po zanimanjima poput Moler, Kalajdžić po kalajdžija, Meštrović po mešter (učitelj). Nastajala su prezimena i po fizičkim osobinama, a Krtinić tvrdi da je prezime Šestović  najčešće prezime koje se dobijalo zbog fizičke anomalije šesti prst na nozi ili ruci.