21.12.2021.

15:00

Foto: printscreen

Vesti

PRETILI SU DA ĆE UBITI MOJU UNUKU I MENE! Ljuba Pantović u INFORMEROVOJ AKCIJI: MOJI ADVOKATI DOBIJAJU SKRINŠOT SVAKE PRETNJE!

Ljuba Pantović pridružila se Informerovoj kampanji pod nazivom "Trpiš teror na netu, obrati se svetu". Istakla je da je to nažalost najraspostranjeniji vid nasilja u današnje vreme, te da je i ona takođe jedna od tih koja sve to trpi.

- Poruke kakve ja dobijam, teško je prepričati, ali ja ću pokušati da vam kažem i sigurno ćete se i vi prepoznati u nekoj od njih. Počevši od toga da sam nakaza, rugoba, tranvestiti, da treba da crknem od različitih bolesti, da istrunem što pre, da treba neko da me ubije, da čak ne bi bilo ni šteta da me zgazi auto, pa onda do onih poruka da će neko doći da se potrudi da me ubije, pa i do onih gde se već spominju i moji roditelji i moja porodica i moja deca i moji unuci. Najodvratnija poruka koju sam dobila jeste ta da jedva čekaju da dođem u Sarajevo sa unukom Magdalenom da nas zakolju na sred Sarajeva. Pored ružnih poruka s uvredljivim sadržajem, dobijam i snimke sebe u različitim situacijama, kao kad idem u teretanu, na pijacu, na ulici, u pošti i mogu vam reći da je odvratan osećaj i da se svaka normalna osoba uplaši kad vidi snimke same sebe jer onda znate da vas neko progoni. Odvratan je osećaj misliti da vas neko progoni, gledati sebe preko ramena, pitati se šta želi čovek ili žena koji stoji iza vas. Znači to su jednostavno stvari za koje trebate potražiti pomoć. Bez obzira da li smo svi mi, koje gledate, nasmejani svi smo mi osobe koje se plaše za svoju bezbednost, bezbednost svoje porodice i svi moramo da vodimo računa o tome.

Ljuba ne spada među one koji nemaju blok listu, staviše po prilično ozbiljno shvata poruke koje joj, na društvenim mrežama, ljudi upućuju. Ukoliko bilo kakav komentar sluti na nešto ružno, Ljuba u startu blokira profile na svim društvenim mrežama. Uz to, skrinšotove poruka obavezno šalje svojim advokatima.

- Nisam do sad kontaktirala policiju, iz razloga što je predugačka procedura, a ja nisam u zemlji. Ali moji advokati vode računa o tome, pogotovo što su u internet nasilje učestvovale osobe koje ja poznajem i koje su iz bližeg ili daljeg kruga poznanika. Oni su preko interneta usmerabvali druge ljude, njima nepoznate, kako da me maltretiraju, kako da mi zagorčavaju život ili eventualno da mi naude. Ono što sam htela vama da kažem jeste da nije sramota da se čovek plaši, da obavezno tražite podršku i da se obavezno nekome obratite i kažete šta se dešava. Ukoliko nemate tu jednu najbližu osobu kojoj možete da se poverite, recite onda prijateljima u školi ili roditeljima ako se mlađi. Postoje institucije koje se time bave, a to su policija i sudstvo. Prema tome, svi zajedno idemo u borbu protiv internet nasilja. Nije sramota plašiti se i nije sramota tražiti pomoć, zato treba svi zajedno da se borimo!