23.12.2021.

09:03

Foto:

Vesti

RODITELJI U SRBIJI UČE KAKO DA NE TUKU DECU! Pokrenuti treninzi vaspitavanja mališana BEZ FIZIČKOG KAŽNJAVANJA!

Više od 400 roditelja prošlo je ove godine radionice za unapređenje roditeljskih kapaciteta i praktikovanje nenasilnih metoda vaspitanja. 

Tokom ove godine, obuku je prošlo 20 trenera u osnovnim i srednjim školama, a zatim su stečena znanja i veštine preneli roditeljima.

Istraživanje UNICEF-a u Srbiji, inače, pokazuje da je danas skoro svako drugo dete u zemlji izloženo nasilnom disciplinovanju i fizičkom kažnjavanju.

- Roditeljima je potrebno što više ovakvih radionica na kojima će se razgovarati sa njima, gde će im se ponuditi pomoć i podrška, gde će shvatiti da nisu sami u nekom problemu, već da neko stoji sa njima rame uz rame i nudi im pomoć. Ponekad je dovoljna samo jedna reč koja menja sve - rekla je nastavnica iz Novog Pazara, koja je držala radionice roditeljima svojih učenika.

Informer

Mame i tate su tokom ovog programa imali priliku da saznaju više o efikasnom vaspitanju i pozitivnom nagrađivanju, doslednosti u postavljanju jasnih granica deci, radu na promeni mišljenja o roditeljskom autoritetu itd. Upoznali su se i sa metodama kako da rukovode svojim emocijama i zaustave eskalaciju negativnih osećanja koja vode ka impulsivnom ponašanju i upotrebi telesnog kažnjavanja dece.

Da interesovanje za veštine pozitivnog roditeljstva postoji potvrdila je i nastavnica iz jedne beogradske osnovne škole:

- Roditelji koji su prošli obuku smatraju da je potreba za ovakvim radom sa roditeljima velika. Izrazili su želju da se organizuje više radionica na kojima bi se dalje obrađivale i teme koje su na ovoj radionici bile samo pomenute.

Centar za prava deteta je prošle godine pokrenuo i digitalnu platformu "Roditeljstvo se uči", koja nudi tehnike pomoću kojih roditelji kod deteta mogu da izgrade i neguju samopoštovanje, kritičko razmišljanje, samopouzdanje i samostalno donošenje odgovornih odluka.

U Centru ističu da su brojne naučne studije pokazale da izlaganje dece nasilnom disciplinovanju ima štetne posledice, koje se prenose i u odraslo doba. Izloženost nasilju ometa uspešan razvoj deteta i može dovesti do fizičkih, emocionalnih i socijalnih poremećaja.

Obuke o pozitivnom roditeljstvu sprovodene su u okviru projekta "Prava deteta u politikama i praksi", koji Centar za prava deteta realizuje u partnerstvu sa "Save the children", uz finansijsku podršku Vlade Švedske.