24.12.2021.

20:53

Foto:

Vesti

TAKOJ SE ZBORI NA JUG! ONODI TEKST ZA UREDNICI! Posle voditeljke RTS i ona se obratila "po vranjanski"!

Kad Vranjanac kaže "da onodi", to znači da može svašta da radi - od toga da zaista nešto fizički naporno radi do toga da uživa u seksualnom činu!

Razumeće ga svako južnije od Niša jer, kako južnjaci vole da kažu, "takoj se zbori na jug"!

Dug

Naš čuveni pisac Bora Stanković zadužio nas je na neki način da volimo svoj govor i da ga poštujemo
Danijela Manić Stojilković

Simpatije prema ovom dijalektu širom Srbije pobudila je pre nekoliko dana dopisnica javnog servisa iz Vranja Danijela Manić Stojilković kada se u direktnom uključenju obratila gledaocima baš onako kako se nekada govorilo, a mnogi i danas koriste bar poneki izraz.

Posle Danijelinog javljanja, kako se priča po čaršiji, svi Vranjanci s ponosom govore "po vranjski" onako kako su navikli i ne strahuju da li će u društvu omanuti u padežu.

- Naš čuveni pisac Bora Stanković zadužio nas je na neki način da volimo svoj govor i da ga poštujemo. Kao što njegovi junaci govore o najsloženijim osećanjima upravo na ovom jeziku, tako i danas koristimo dijalekat, da osvežimo stil izražavanja, da se našalimo, pokažemo bliskost... Mi Vranjanci volimo da si zborimo po vranjski. Do sada sam imala nekoliko priloga u dijalektu, ali nijedan kao ovaj poslednji nije izazvao toliku pažnju - priznaje Danijela i dodaje da u svakodnevnom govoru često govori u dijalektu i da joj je drago ako je zaista ohrabrila druge da se slobodnije izražavaju.

Učiteljski fakultet u Vranju izdavač je jedinstvenog Rečnika govora juga Srbije sa više od 20 hiljada reči i pojmova. Autor rečnika je književnik i univerzitetski profesor u penziji dr Momčilo Zlatanović, koji je u njemu objedinio i provincijalizme, dijalektizme, varvarizme...

Rečnik govora Južne Srbije na internetu


Na sajtu grada Vranja www.vranje.co.rs nalazi se i Digitalno izdanje Rečnika govora Južne Srbije. Urednica ovog rečnika Miljana Mladenović kaže da on sadrži 10.950 pojmova, a kreiran je na osnovu trećeg izdanja istoimenog Rečnika autora Zlatanovića, na čijoj izradi je radio 10 godina.

Profesor Zlatanović kaže da je neobično srećan što jedno veliko i sveobuhvatno delo o govoru juga Srbije ostavlja nauci i generacijama.

- U ovo moje veliko zadovoljstvo ugrađena je i velika muka. Sve reči sam sakupio na terenu, u različitim prilikama, slušajući skoro 50 godina živ, gibak, sočan i ćudljiv narodni govor od Crne Trave i Grdelice, preko Vlasine, do Preševske Crne Gore. Ovaj rečnik urađen je sa namerom da ljude upozna sa tradicijom našeg ambijenta i dušama naših ljudi, a služi i boljem upoznavanju krajeva jugoistočne Srbije - kaže Zlatanović.

Aka se, aka i onodi tekst


I dopisnica Informera obratila se čitaocima.
- Onodi više ovj tekst za Informer. Oguzuva, ne mogu da stignem, akam se po tereni stalno, ali urednici odiriše da u Vranje ima dobra priča.

- Završih više ovaj tekst za Informer. Odugovlačih, ne mogu da stignem, idem stalno po terenima, ali urednici saznaše da u Vranju ima dobra priča.