24.12.2021.

10:54

Foto: Pixabay

Vesti

OMIKRON U SRBIJU STIGAO IZ BOCVANE! Putnica imala negativan PCR test, VIRUS OTKRIVEN TEK POSLE 7 DANA!

Prema zvaničnim podacima, najzarazniji tip korone do sada pronađen je kod jedne putnice koja je doputovala iz Bocvane. Prilikom ulaska u našu zemlju bila je PCR negativna. Prema novim merama, za putnike koji dolaze iz ugroženih područja poslata je u karantin, a kada joj je nakon sedam dana urađen kontrolni test, pokazalo se da je pozitivna. Njen uzorak je analiziran u Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta, gde je utvrđeno da je u pitanju omikron soj koronavirusa.

Opasno!

Vakcinacijom moramo sprečiti štetu koju omikron može da napravi i pokvari trenutnu epidemijsku situaciju
Mirsad Đerlek

Bilo je pitanje dana kada će se novi soj korone pojaviti u Srbiji pošto već nedeljama hara Evropom. Ova mutacija mnogo je zaraznija od delta soja i zato lekari apeluju na građane da se vakcinišu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže za Informer da je sada bitnije nego ikada da pokažemo odgovornost, poštujemo mere i vakcinišemo se u što većem broju.

- Obistinilo se ono na šta smo upozoravali nedeljama. Nije bilo moguće da nas zaobiđe, budući da je omikron bio registrovan, ne samo u svetu već i u Evropi i zemljama koje nas okružuju. Nažalost, o njemu se ne zna mnogo, ali dovoljno je da znamo činjenicu da je mnogo zarazniji od delta soja i da se brže i širi. Moramo da poštujemo epidemiološke mere i da se vakcinišu oni koji do sada nisu. Ali i da svi koji treba, prime treću dozu. Svi zajedno moramo da sprečimo štetu koju omikron može da napravi i pokvari trenutnu epidemijsku situaciju - napominje dr Đerlek i apeluje na građane da novogodišnje praznike provedu u kućnoj atmosferi uz sve potrebne mere!

Omikron je u našem okruženju registrovan u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Rumuniji. Prvo se pojavio u Južnoj Africi, a do sada je registrovan u više od 106 zemalja širom sveta.