31.12.2021.

07:00

Foto: Marko Đoković

Vesti

EKSKLUZIVNO! ODAVDE JE VOĐENA AKCIJA HAPŠENJA BANDE VELJE NEVOLJE Informer ušao u srce Bezbednosno-informativne agencije u Beogradu

Javnost, međutim, nije imala priliku da sazna kako je tačno tekla akcija praćenja, nadziranja i, konačno, hapšenja koljača. Ekipa Informera dobila je ekskluzivnu priliku da uđe u srce sedišta Bezbednosno-informativne agencije (BIA), u takozvanu Situacionu sobu, odakle je cela ta operacija vođena.

Informer

Za ovu akciju znao je mali broj ljudi u BIA i policiji, a sama završnica operacije odvijala se u ranim jutarnjim časovima 4. februara, kada su šefovima klana stavljene lisice na ruke.

Informer

Zgrada BIA


Dolaskom Bratislava Gašića na čelo BIA ova bezbednosna služba je značajno modernizovana, a položaj pripadnika je u velikoj meri poboljšan. U periodu od 2017. do 2021. izvedeni su radovi na izgradnji, rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji na čak 106 objekata i poslovnih prostorija koje koristi agencija. Kompletno je obnovljen vozni park i nabavljena najmodernija tehnologija za potrebe rada agencije, na čemu su im odale priznanje delegacije svih inostranih službi prilikom proslave 120 godina rada, 2019. godine.

Zamagle se na dodir


Mozak operacije bio je u Prvom regionalnom centru BIA, u Situacionoj sobi, u kojoj su se obreli i reporteri Informera. Reč je o prostoriji od nekoliko stotina kvadratnih metara, podeljenoj na dva nivoa. U gornjem delu sedeli su rukovodioci čitave operacije, koji su bili na stalnoj audio i video vezi sa operativcima na terenu. Taj deo prostorije je od donjeg dela pregrađen staklima, koja se na taster, po potrebi, zamagljuju, kao u vrhunskim, visokobudžetnim holivudskim filmovima.

Informer

Podzemni tuneli BIA

Naši reporteri dobili su jedinstvenu priliku da prođu i kroz podzemne tunele koji povezuju sve objekte u sedištu BIA u Beogradu. Ovaj neverovatni splet koridora pokazao se kao izuzetno efikasan, naročito tokom zločinačkog NATO bombardovanja 1999. godine, kada su pripadnici službe ekspresno mogli da dejstvuju. Podzemnim tunelom se dolazi i do balističkog tunela, najboljeg ovakve vrste u ovom delu Evrope, koji je akreditovan za veštačenje oružja i municije svih gabarita i kalibara.


Kako su nam otkrili operativci BIA, Belivuk i Miljković su imali obezbeđenje u četiri prstena, pa je u početku izgledalo da će čitava akcija praćenja i prikupljanja dokaza, uz temeljnu pripremu, trajati možda i do godinu dana.

Međutim, predanim radom profesionalci iz BIA su ceo posao uspešno obavili za samo nekoliko meseci, što je podrazumevalo direktno praćenje, ali i postavljanje GPS uređaja na vozila mafijaša, pa čak i instalaciju kamera na svega nekoliko metara od ozloglašene kuće u Ritopeku, gde su Belivuk i njegovi "vojnici" dovodili žrtve, brutalno ih mučili, kasapili i mleli u mašini za mlevenje mesa.

Najsuroviji u istoriji


Epilog cele priče svima je poznat. Belivuk, Miljković i još 28 mafijaša terete se za najmanje pet teških ubistava, trgovinu drogom i druga krivična dela, za šta im prete doživotne robije.
Po organizaciji, količini novca, ogromnoj moći u srpskom podzemlju ali i na međunarodnom nivou, banda "Belivuk - Miljković" svakako je bila i najopasnija i najsurovija u novijoj istoriji naše zemlje.