30.12.2021.

20:27

Foto:

Vesti

OBUKA VOJNIKA U TENKOVSKOM BATALJONU T-72M! Provera obučenosti vojnika generacije "septembar 2021"!

U jedinicama Vojske Srbije ove nedelje je realizovana provera obučenosti vojnika na služenju vojnog roka generacije „septembar 2021“, kojima individualna obuka traje četiri meseca.

Reč je o vojnicima vojnopolicijskih, diverzantskih i padobranskih specijalnosti, te nišandžijama na tenku M-84 koji su u prethodnih deset nedelja prošli specijalističku obuku za izvršavanje zadataka u okviru posluge, posade i tima.

U ovom periodu vojnici su uspešno savladali sadržaje taktičke obuke, rukovanje ličnim i naoružanjem svojih rodova, realizovali su sva programska gađanja i proveru fizičkih sposobnosti, kako bi spremni dočekali evaluaciju obučenosti.

Na završnom ispitu specijalističke osposobljenosti, vojnici su rešavali zadatke iz taktičke i vatrene obuke i pravila službe i pritom pokazali visok nivo osposobljenosti za izvršavanje zadataka u okviru specijalnosti za koje su se obučavali.

Vojnici će stečena znanja i veštine nastaviti da nadograđuju u jedinicama Vojske Srbije u kojima će se obučavati za realizaciju kolektivnih zadataka do završetka služenja vojnog roka.

Obuka vojnika u Tenkovskom bataljonu T-72M

Obuku prolaze vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2021“ i profesionalni vojnici na dužnostima vozača i nišandžija tenka T-72MS, koji se osposobljavaju za borbenu upotrebu ovog sredstva u odbrambenim i napadnim operacijama.

Tokom ove faze osposobljavanja, koja se realizuje na poligonu za obuku „Rujnik“, fokus je na uvežbavanju taktičkih radnji prilikom izvođenja borbenih dejstava u susretu sa protivnikom, uz integraciju vatrenih i taktičkih postupaka svih članova posade, ali i na pripremi i realizaciji marša i izviđanja.

Od uvođenja tenkova T-72MS u naoružanje Vojske Srbije, pripadnici Tenkovskog bataljona prolaze intenzivnu obuku, a odlična taktička i vatrena osposobljenost, demonstrirana na brojnim vežbama u dnevnim i noćnim uslovima, govori o visokom kvalitetu obuke i posvećenosti profesionalnog sastava jedinice.