04.01.2022.

22:30

Foto: Informer

Vesti

ŠOKANTNI PODACI - NA LEČENJU 20 MALOLETNIKA NAVUČENIH NA IGRICE! Od interneta ih leče KAO OD DROGE!

Tinejdžeri u Srbiji sve češće se leče od interneta kao od droge, upozoravaju lekari!

Opasno!

Zavisnici su u stanju da više od 12 sati dnevno provedu na internetu, da zanemare porodicu, da ne jedu, ne spavaju...

Informer

Diana Raketić

Samo u specijalizovanoj beogradskoj klinici u Drajzerovoj od bolesti zavisnosti trenutno se leči 20 maloletnika koji su 'navučeni' na video-igrice i društvene mreže. Zavisnici su u stanju da više od 12 sati dnevno provedu na internetu, da zanemare školu, porodicu, prijatelje, čak i da, kažu stručnjaci, ne idu u toalet, ne jedu i ne spavaju!?!

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti dr Diana Raketić upozorava da je zavisnost od interneta sve prisutnija i da je na lečenju sve više dece od oko 16 godina.

- U zavisnost od interneta spada i zavisnost od onlajn igrica. Na lečenju se trenutno nalazi 20 tinejdžera, od toga oko deset ima problem sa igranjem video-igrica. Reč je o interaktivnim igricama koje pojedince uvlače u virtuelnu stvarnost u liku heroja kojim zavisnik 'upravlja'. Deca se uživljavaju u tu ulogu i naprosto zaborave koliko su vremena tako provela. I uglavnom sva imaju isti odbrambeni stav: 'Pa svi koriste internet, šta sad? Pa svi se igramo, je li tako? ' - navodi dr Raketić i ističe:

- U programu lečenja od internet zavisnosti nalaze se mladi uzrasta od 16 godina i naviše. Za lečenje ih prijavljuju upravo roditelji, a glavni motiv je pad efikasnosti u školi. Primetno je i da je četiri puta više dečaka nego devojčica.

Višemesečno lečenje

Zavisnicima od interneta terapiju treba sprovoditi postepeno, objašnjava Milan Radovanović.
- Nikako im ne treba oduzeti internet odjednom, zbog toga što u takvim situacijama umeju da postanu veoma agresivni i da se odlučuju na neracionalne korake. Imao sam slučajeve gde su se zavisnici samopovređivali, sekli kablove po kući. Zato sa njima treba raditi postepeno, a proces odvikavanja traje od nekoliko meseci do više od godinu dana - kaže on.

Na pitanje kako izgleda proces lečenja ona objašnjava:

- Program je tako osmišljen da se najpre obavi razgovor sa pacijentom o njegovom sveobuhvatnom psihičkom i fizičkom zdravstvenom stanju. Mora da se proceni da li postoji neka udružena bolest, socijalna fobija, neka anksioznost ili depresivni poremećaj. Ova moderna bolest nije upala pluća - dam vam 'penicilin', pa ću vas izlečiti. Za ovo lečenje treba vremena i mora da se bude strpljiv, posebno što se radi o osetljivoj populaciji, tinejdžerima. Postoji intenzivna faza lečenja u dnevnoj bolnici i traje od četiri do šest nedelja. Uglavnom su neophodna tri dolaska nedeljno, gde sa pacijentom lekar radi grupno i individualno. U lečenje se uključuju i roditelji, ako treba i šira porodica... Maksimalno mala deca na internetu smeju da provedu dva sata, a četiri sata adolescenti, uz napomenu da treba da postoji jedan dan nedeljno bez interneta.

Simptomi dečjih internet zavisnika

* Provodi na internetu više od 12 sati dnevno
* Potpuno zapostavlja sve svoje obaveze
* Propušta obroke, ne spava, izbegava obaveze
* Postaje nezainteresovan za bilo kakav oblik druženja van interneta
* S vremenom pada u depresiju

Osnivač savetovališta za odvikavanje od interneta 'Entera' Milan Radovanović kaže za Informer da je danas postalo mnogo teško nekog odvići od neta.

- Najviše ima zavisnika od onlajn igrica i društvenih mreža. Sve preko šest sati provedenih onlajn već je alarm. Međutim, dodatni problem pravi i to što je internet danas osnovno sredstvo za rad, komunikaciju, školu, pogotovo od kada je počela epidemija koronavirusa. I deca to i koriste. Među njima i imamo najviše internet zavisnika, u uzrastu od 15 godina, pa naviše - kaže Radovanović i ističe:

- Toliko postanu zavisni da ne mogu da se odvoje od kompjutera, telefona, tableta. U stanju su da ne spavaju, ne razgovaraju sa ukućanima, ne idu u toalet jer ne žele da propuste nijedan deo igrice ili nekog sadržaja. Tada dolazi i do popuštanja u školi, izbegavanja druženja u realnom životu, zanemarivanja higijene, porodice...

Naš sagovornik napominje i da su imali radikalne slučajeve koji su po više od 30 sati u kontinuitetu proveli na internetu.