05.01.2022.

19:19

Foto: printscreen

Vesti

JEDNA STVAR KOJU JE MATEJ IMAO KOD SEBE MOGLA BI OTKRIJE MNOGO TOGA Veštak progovorio o jednoj od najvećih misterija u slučaju nestalog mladića

Jedna od njih je i mobilni telefon nestalog mladića.

Kako je pronalazak telefona i komunikacija vrlo bitna za rekonstrukciju kretanja nestalog Splićanina, o tome šta bi i kako policija mogla da ustanovi pomoću mobitela, za Jutarnji list govorio je Đuro Lubura, sudski veštak za telekomunikacije.

- Mobilni telefon u slučajevima potrage za nestalom osobom može biti veoma vredno pomoćno sredstvo. U ovom slučaju, telefonnestalog mladića u trenutku pokretanja potrage već je bio isključen. I u takvim situacijama policija može dobiti informacije o tome s kim je nestala osoba razmenila poziv ili SMS i na približno kojim se lokacijama kretala na osnovu baznih stanica na koje je telefon bio spojen. Ti podaci su skladišteni u bazama lokalnog telekomunikacijskog operatera, nezavisno o tome što je nestali mladić u telefonu imao SIM karticu hrvatskog operatora i što telefon nije pronađen - kaže Lubura.

Informer

Matej je nestao u noći između 30. i 31. decembra, a njegov otac Nenad odmah je doputovao u Beograd


- Preciznost u gusto naseljenim područjima je veća jer je puno više baznih stanica s manjim područjem pokrivanja, pa se, kombinujući te podatke i informacije prikupljene s videonadzornih sistema može prilično dobro rekonstruisati kretanje nestale osobe. Na osnovu podataka mobilne mreže može se znati i gde je zadnji put telefon bio aktivan, ali u konkretnom slučaju i jako važna informacija je li telefon ugašen ili je samo nestao s mreže. Naime, kad telefon ugasite, on mobilnoj mreži pošalje taj podatak, a to u ovakvim slučajevima može da ukazuje na potpuno drugačiji razvoj događaja od, na primer, situacije kad osoba upadne u vodu i telefon zbog toga prestane da radi.

Nadležne službe Republike Srbije vrlo su ozbiljne, dobro opremljene i uveren sam da će pronaći i ispravno protumačiti sve dostupne podatke kako bi nestali mladić što pre bio pronađen - zaključuje Lubura.