06.01.2022.

18:05

Foto: V.N.

Vesti

Praznična atmosfera u Kikindi! Osvećenje i paljenje badnjaka, a zatim i korinđanje! (FOTO, VIDEO)

Praznična atmosfera vladala je i na severu Banata. U susret najznačajnijem događaju u hrišćanskom svetu-rođenju Isusa Hrista, ispred hramova organizovano je osvećenja badnjaka, a potom i paljenje u prisustvu velikog broja okupljenih vernika. Kako to stari božićni običaji nalažu, badnjak je stigao u pratnji fijakera u 15 časova, kada su ga dočekali sveštenstvo i građani.  Sreća i radost ogledala se na licima mlađih i starijih Kikinđana, koji su pružajući ruke pohitali da uzmu osvećenu hrastovu granu koje su sveštenici delili u crkvi. Svečanost su ulepšala deca iz hora Sveti Nikolaj sprski, pri hramu Svetog Nikole.

- Kako je prorok Isaija još u Starom zavetu rekao, budimo srećni, jer nam se rodi dete, rodi nam se sin, Bog divni, Bog silni i knez mira. Želim svima da u svoje domove danas, sa badnjakom, unesu deo tog mira, jer najvažnije je da čovek ima mir u sebi. Ako ga ima u sebi, može ga imati i sa drugim ljudima i da sutra svi zajedno dočekamo najradosniji praznik, Božić. Hristos se rodi! - poručio je jerej Nikola Mišković, starešina hrama Svetog oca Nikole.

Osvećenju i deljanju badnjaka svake godine obraduje se i Suzana Bakovljelj (33) koja je sa ćerkom Anđelom (9) i sinom Lazrom (8)  došla da prisustvuje lepom običaju.

- Živimo u Subotici, ali ja sam iz Kikinde i ovo je tradicija, da Badnji dan i Božić provedemo kod mojih roditelja. Deci prenosimo ovaj lepi običaj, a praznik provodimo kako i dolikuje, u krugu porodice, uz česnicu - kaže Suzana.

Ove godine, drugi put posle 2013, Gradska uprava otvorila je širom svoja vrata i primila korinđaše, koji su uz pratnju roditelja, baka i deka, prilazili gradonačelniku Nikoli Lukaču i pre darivanja slatkišima, narandžama i jabukama, korinđali uz božićne pesme.

Simbol anđela

Korinđaši su simbol anđela koji su prvi dobili i objavili vest čovečanstvu da se rodio Hristos. Korinđanje je običaj koji se zadržao još samo u nekim delovima Vojvodine, kada deca pozvone na vrata domaćina, a nakon što otvori pitaju: „Da li primate korinđaše?“.  Domaćin ih ispoštuje i daruje bombonama, čokoladama, suvim šljivama i voćem.