13.01.2022.

10:27

Foto: Pixabay

Vesti

NAJNOVIJE OTKRIĆE O OMIKRON SOJU! Evo zbog čega se tako brzo širi: OVO JE POTPUNO SUPROTNO OD ONOG ŠTO SMO IMALI!

Studije, od kojih je jedna sprovedena prošlog meseca kada su infekcije omikronom bile u porastu u Južnoj Africi, a druga koja je u isto vreme ponovno uzela uzorke od ranije testiranih ispitanika, otkrile su daleko veći broj ljudi koji su bili pozitivni na korona virus, ali nisu pokazivali simptome u poređenju s prethodnim ispitivanjima.

U Ubuntu studiji koja ocenjuje učinak Moderna vakcine protiv covida-19 kod osoba koje žive s HIV-om, 31 posto od 230 sudionika koji su bili podvrgnuti testiranju bilo je pozitivno, a svih 56 uzoraka dostupnih za analizu sekvencioonisanja potvrđeno je kao zaraza omikronom.

- Ovo je u oštroj suprotnosti sa stopom pozitivnosti pre omikrona, koja se kretala od manje od 1 posto do 2,4 posto - rekli su naučnici u saoštenju.

U podgrupi studije Sisonke u kojoj se ocenjuje učinak Johnson & Johnson vakcine protiv covida-19, srednja stopa asimptomatskog prenosa porasla je na 16 posto tokom perioda omikrona s 2,6 posto iz vremena kad su preovladavale varijante beta i delta.

- Studija Sisonke uključivala je 577 ispitanika koji su prethodno vakcinisani, … s rezultatima koji ukazuju na visoku stopu prenosa zaraze čak i kod onih za koje se zna da su vakcinisani - rekli su naučnici.

Dodali su da je “viša stopa asimptomatskog prenosa verovatno glavni uzrok brzog širenja varijante omikron, čak i među populacijama s visokim prethodnim stopama zaraze korona virusom.

Južna Afrika od kraja novebra beleži porast broja infekcija korona virusom, otprilike u vreme kada su njezi naučnici upozorili svet na omikron. Ali, novi slučajevi su od tada u padu.

Prvi pokazatelji govorili su da je novi talas zaraze obeležen manje teškim oblicima bolesti od ranijih.

Bonus video: