18.01.2022.

13:55

Foto: K. R.

Vesti

Alarmantna sutuacija zbog korone u Šumadiji

- U poslednja 24 sata na teritoriji Šumadijskog okruga registruje srekordan broj novoinficiranih od početka pandemije, tačnije 878 je novootkrivenih osoba, što je polovina od ukupnog broja testiranih. Najveći broj novoinficiranih je sa teritorije grada Кragujevca, tačnije 617, što je takođe polovina od ukupnog broja testiranih - izjavila je danas dr Ana Miljanović, načelnica centra za lečenje i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

Dominantan soj  trenutno u populaciji je omikron. Bez obzira na ovoliki broj pozitivnih ne treba stvarati paniku s obzirom na to da je reč o blažoj varijanti virusa u odnosu na prethodne varijante, i po simptomatologiji i po posledicama koje daje, ali naravno da i ovaj soj može da ostavi teške posledice kod starijih osoba, hroničkih pacijenata i kod nevakcinisanih osoba. 

Informer

- Veliki je pritisak trenutno na aprimarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno na kovid ambulante. Danas je otvorena još jedna kovid ambulanta u našem gradu, u Zdravstvenoj ambulanti broj 1, pored Respiratornog centra - kaže Ana Miljanović. 

Apel Instituta za javno zdravlje Кragujevac je na odgovornosti građana i na vakcinaciju kao ključnu zdravstvenu uslugu u borbi protiv korona virusa.

Кada je reč o obuhvatu imunizacije na teritoriji Šumadijskog okruga, 44,5% je vakcinisanih prvom dozom vakcine. Trećom dozom je vakcinisano oko 25%. Institut za javno zdravkje apelujemo na one koji se nisu vakcinisali, da se vakcinišu, a da oni koji su primili dve doze vakcine, dođu po svoju treću dozu.

Institut za javno zdravlje Кragujevac, tačnije Centar za kontrolu i prevenciju bolesti svakodnevno sprovodi zdravstveni nadzor nad osobama koje su pozitivne na korona virus i nad njihovim kontaktima. Na poslednjoj sednici Republičkog kriznog štaba došlo je do izmena u dužini trajanja izolacije za osobe koje su pozitivne i za njihove kontakte.

Za kontakte važi period izolacije od 5 dana, šestog dana izlaze iz izolacije uz obavezu nošrnja maste u bilo kakvom kontaktu sa ljudima. Što se tiče zaraženih, izolacija traje 7 dana, osmog dana se javljaju izabranom lekaru koji će na osnovu kliničke slike dati mišljenje o produžetku izolacije.