18.01.2022.

17:56

Foto: V.J.

Vesti

PANIKA U BORU ZBOG MIŠJE GROZNICE! Pacijent sa simptomima upućen u Klinički centar u Nišu!

Boranin sa simptomima koji su tipični za ovu zaraznu bolest, na dalje lečenje upućen je u Niški klinički centar iz koga još uvek nije stigla povratna informacija da li je dijagnostikovana ova opasna zarazna bolest.

- Od simptoma pacijent je imao povišenu temperaturu i žuticu, što nas je navelo na razmišljanje da je moždav u pitanju mišija groznica  ali još uvek nismo dobili potvrdu da li je u pitanju ova bolest - za medije je izjavio dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Prve informacije o ovom slučaju pojavile su se na društvenim mrežama, na koima je lekar iz Bora ukazao na opasnost od zaražavanj koja čoveka može dovesti čak i do doživotne dijalize. Apel je upućen i nadležnim organima u Borskoj Opštini da se mora uraditi hitna deratizacija u gradu kako se ova bolest ne bi proširila.

- Svake godine obavljamo deratizaciju i dezinsekciju , krajem leta i u prvim jesenjim mesecima. To je u nadležnosti JP za stambene usluge a po nalogu upravnika zgrada - kaže Aleksandar Milikić gradonačelnik Bora.

Inače u Opštoj bolnici u Boru deratizaciju redovno obavljaju nadležni Zavoda za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara. Ovu opaku bolest prenose glodari miševi i pacovi, koji nastanjuju objekte u kojima su uglavnom nehigijenski uslovi.