27.01.2022.

07:05

Foto:

Vesti

KAKO ODLEDITI CEVI TOKOM SNEŽNIH DANA - Građani muku muče sa ovim problemom, a SVI PRAVE ISTU GREŠKU - Rešenje je lako!

Cevi koje se usled veoma niskih temperatura zalede, zadaju veliku glavobolju domaćinima, a mnogi greše kada vrelu vodu stavljaju direktno na cevi, jer kako objašnjavaju vodoinstalateri - vruća voda dovodi do pucanja cevi.

Zato vam donosimo praktična rešenja ukoliko budete u situaciji da morate sami da odledite cevi.

Prvo otvorite slavine, baterije za vodu ali blago, zatim pronađite mesto gde je cev zaledila, a onda se bacite na posao koji zahteva pre svega strpljenje.

Ukoliko možete da priđete cevi potrebno je da je zagrejete, međutim nikako to nemojte činiti pomoću vrele vode, grejalica ili drugih grejnih tela - u suprotnom doći će do pucanja. 

Cev obložite peškirima i prskajte na svakih nekoliko minuta toplom, ne vrelom vodom. U ovom postupku vam može pomoći i fen za kosu, ali nikako ne duvajte previše blizu. Bilo koji izvor toplote da imate držite na bezbednoj razdaljini.

U zavisnosti od debljine leda za ovaj posao treba da se naoružate strpljenjem jer proces može da traje satima.

Greške koje vode do havarije

Mnogi prave greške koje mogu dovesti do pucanja cevi, odnosno havarije.

Pravila su jasna:

Nikako ne odmrzavajte cev pomoću vrele vode, čak i kada je zaštićena tkaninom ne polivajte cev vrelom vodom već mlakom. Toplotu vode proverite na dlanu, ukoliko vam nije vruće voda može da se koristi.  

Ne koristite jaka grejna tela - grejalice, fenove koji mogu da naprave štetu. Ukoliko koristite neka grejna tela ne približavajte ih cevima i smanjite jačinu toplote na srednju jačinu.

Bonus video: