27.01.2022.

21:14 >> 21:41

Foto: Printscreen

Vesti

Patrijarh Porfirije na Svetosavskoj akademiji: Savina vera isceljuje dušu, jača volju, pruža hrabrost i snagu da srcem zagrlimo bližnje....

Na akademiji obratiće se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Na početku akademije intonirana je himna Svetom Savi.

Informer

Ministar prosvete Branko Ružić kao domaćin poželeo je dobrodošlicu svima. 

Informer

- Danas stojim pred svima vama zahvalan da se održi kontinuitet obrazovanja i u vreme pandemije. Znanje je pokretač u svim oblastima, od poljoprivrede, kulture, sporta, religije, politike... Istorija pokazuje da smo oduvek imali pojedince koji su na temelju svog znanja uspevali da razumeju trenutak u kojem se nalaze - rekao je Ružić i dodao:

- Bilo bi teško nabrojati sve srpske naučnike koji su zadužili svet, a ne samo Srbiju. Danas smo svi uključeni u obrazovanje.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je večeras na Svetosavskoj akademiji da je u vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku vera potrebnija nego ikada.

- Braćo i sestre, draga duhovna deco, Sveti Sava je rekao: Čedo moja bogoljubljena, mi koji smo primili od Gospoda besmrtnu veru, toliki dar da ne umremo nikada, dužni smo da dvorimo svagda besmrtna dela u Hristu - rekao je patrijarh Porfirije.

- Svetitelj nas podseća da se staramo o bližnjima jer su nam bogom dati da se ne bi smo izgubili u samoći ili utopili u smrtonom moru egoizma. Savina vera isceljuje dušu, jača volju, pruža hrabrost i snagu da srcem zagrlimo bližnje i nikada ne upiremo prstom tražeći u njima krivce. Da u odnosu sa našim komšijama, ma kojoj veri i narodu pripadali, negujemo iskreno prijateljstvo koji neće moći da ugroze ispada pojedinaca bilo koje strane - dodao je patrijarh Porfirije.

- Kroz istoriju čovečanstva carstva su dolazila i prolazila ali je samo Hristova crkva dostojanstveno svedočila nepotokupljivim idealima - rekao je patrijarh na svečanosti.

On je podsetio da je Sveti Sava bio nepogrešivo uveren da je nešto trajno moguće ostaviti samo verom, te je najpre utvrdio crkvu u svom narodu, a zatim je oblikovao srca svog naroda spasonosnom verom.

Informer

Govoreći o iskušenjima, patrijarh je primetio da smo svakodnevno zapljuskivani informacijama o tome da je čovečanstvo preplavljeno krizama u svim sferama života, kao i da smo svedoci nerazumnim podelama koje su refleksija unutrašnjih raspolućenosti o tome ko smo i šta pokušavamo da budemo.

Patrijarh je ocenio da je zdravstvena kriza dodatno produbila porast sunovrata u ambis neizvesnosti, otuđenosti i straha, dodajući da bez vere strahovi i slabosti bujaju.

- Čovek bez autentičnog iskustva Savine vere došao bi do jezivog zaključka da ništa nema smisla. U vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku je vera potrebnija nego ikada - kazao je patrijarh.

Kazao je i da u veri čovek rezonuje da za njega postoji plan i smisao, te poručio da treba da se staramo o svojim bližnjima da se ne bismo izgubili u samoći i utopili u egoizmu.

- Iskustvo vere neutrališe podele i isključivosti koje su posebna pošast savremenog doba i koja ne mimoilaze ni naše biće. Gledajte verom u Hrista. Vera je izvor svakog blaga - poručio je patrijarh.
 

Informer

Biljana Čekić, devojčica koja je glumila glavnu ulogu u filmu "Dara iz Jasenovca" obratila se video porukom:

- Želim vam od srca srećan praznik Svetog Save, praznik naše sloge, mira i ljubavi.

Informer

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić takođe je čestitala Savin dan.

- Kada je 1192. godine jedan mladi plemić otišao na Svetu goru i zamonašio se, istorija nije dobila samo svog najvećeg duhovnika i svog sveca, već mnogo više od toga, dobila je najsjajniji primer o tome kako se bira, baš kao što je Rastko Nemanjić izabrao između puke moći i vlasti i onoga što se zove uzdizanje čitavog jednog naroda. Svetitelj kojeg danas slavimo izabrao je ne da vlada, da upravlja Zahumljem, i celom državom koju je stvarao njegov otac, nego da narod te države uči, da mu donese znanje, da ga nauči vrednostima, da mu ucrta put, onaj koji i danas idemo. Od Rastka Nemanjića, Svetog Save, polazi naša nacionalna ideja o veri i prosvećenosti, ideja o tome da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva, ideja o tome da se veličina dostiže znanjem, ideja o onoj sigurnosti i onom napretku do kojih možemo stići sami - rekla je premijerka Brnabić.

Informer

Savin dan čestitao je i predsednik narodne skupštine Ivica Dačić.

- Sveti Sava je reformisao tadašnju srpsku državu iznutra, svojom diplomatskom veštinom učinio je bezbednom i prihvatljivom za ceo tada uzavreli svet, i što je najvažnije, učinio je samostalnom i poštovanom zajednicom koja dobro zna ko je i kojim putem treba da ide. I sve to samo za jedan kratki ljudski vek - istakao je Dačić.