31.01.2022.

07:00

Foto: Informer

Vesti

ZDRAVSTVENI RADNICI U KOVID-BOLNICAMA NA IZMAKU SNAGE! Čak 3.000 lekara i sestara na bolovanju zbog korone

Samo u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu više od 240 zaposlenih je van stroja, jer su zaraženi koronom i nalaze se na kovid bolovanju.

Načelnik intenzivne nege u crvenoj zoni anesteziolog dr Nebojša Stevanović iz ove ustanove kaže za Informer da je situacija krajnje ozbiljna i da to pokazuje i ogroman broj zaraženih lekara i medicinskih tehničara.

Informer

Dr Nebojša Stevanović


- Epidemija predugo traje, a mi smo na ivici snage. Skoro dve godine se borimo sa opasnom bolešću, spasavamo ljudske živote, borimo se za svaki dah. Radimo u neprirodnim uslovima, imamo dežurstva, duple smene, odmaramo se samo koliko moramo, jer je borba za ljudski život mnogo važnija. Od tolikog rada i umora, i psihičkog, i fizičkog, došli smo do toga da smo u ovom talasu sada mi na udaru. Ljudi misle da smo od kamena, da smo besmrtni i da ovako možemo doveka. Ali vidite da nismo. Snaga posustaje, imunitet pada i, nažalost, plaćamo danak epidemije - ističe dr Stevanović i dodaje:


- Sreća je što je najveći procenat zdravstvenih radnika vakcinisan i što i kada se zaraze, kolege imaju blažu kliničku sliku i brzo se vraćaju na posao. Ali dok se ne vrate, povlače se lekari i tehničari iz drugih ustanova, pa onda trpe non kovid pacijenti. I tako ukrug. Zato moramo da shvatimo da korona nije šala, da je stvarna, veoma opasna i podmukla, što pokazuje rast zaraženih i umrlih. Moramo da se vakcinišemo, da nosimo maske, da budemo odgovorni i prema sebi, ali i prema drugima!


Ništa bolja situacija nije ni u KBC "Dragiša Mišović"! Zamenik direktora ove ustanove prof. dr Predrag Savić napominje da veliki broj zaraženih kolega umnogome otežava rad bolnice.


- Nažalost, evo posle pet nedelja ponovo se vraćamo u kovid režim zbog nedostatka kapaciteta u Batajnici i u ostalim kovid-bolnicama. Zbog porasta broja obolelih strahujem da će i ostali delovi bolnice morati da se vrate u kovid režim, a mi ne raspolažemo svim kapacitetima zaposlenih. Ozbiljan problem predstavlja i veliki broj zaraženih sestara i lekara. Skoro 200 zaposlenih kod nas je trenutno na bolovanju. Na sreću, to su lakše kliničke slike i niko nije na bolničkom lečenju - otkriva prof. Savić.

Informer

 


Da virus sada kosi i medicinske radnike, upozorava i direktorka kovid-bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević.


- Bolnica je puna. Po kliničkim slikama pacijenata vidi se da je u pitanju delta soj. Svi imaju masovne upale pluća. I sada zamislite kada u takvoj situaciji imate desetkovanu radnu snagu?! Imamo 27 zaraženih lekara i 17 medicinskih sestara. Došle su kolege da pomognu iz "Mišovića", "Zvezdare", "Zemuna", ali moram da tražim još 60 sestara. Situacija uopšte nije naivna - ističe dr Adžić Vukičević.