09.02.2022.

21:36

Foto:

Vesti

UBICA VISOKOG KRVNOG PRITISKA! Namirnica koju svi imamo u kući snižava i holesterol, a Srbi je obožavaju!

Pravilna ishrana umnogme može pomoći da se snizi visok krvni pritisak, a svakodnevnom konzumacijom određenih namirnica mogu se očistiti krvni sudovi i poboljšati zdravlje.

Da je sve veći broj onih koji imaju muku sa pritiskom govore i podaci Hitne pomoći koja je ovih dana imala veći broj poziva pacijenata koji boluju od hipertenzije.

Nutricionistkinja Milka Raičević u razgovoru za Informer ističe da visok pritisak ne treba olako shvatiti, te da je odlazak kod lekara na vreme najbitnije, a da pravila ishrana može smanjiti opasnost od hipertenzije.

Informer

Milka Raičević savetuje da se koriguje ishrana kada je reč o hipertenziji

Kod visokog pritiska je najbitnije je koristiti redovno terapiju, ukoliko je prepisana od strane lekara, a onda korigovati i ishranu.

Oni koji pate od hipertenizije najvažnije je da redovno uzimaju prepisanu terapiju, ali i da naravno paze na ishranu. Oni svakako treba da izbegavaju sve što je konzervisano, masno, prženo, pohovano...njima savetujem da umesto običnog koriste biljno mleko, a nikako ne konzumiraju pavlaku, majonez, punomasne sireve, puter... U ishranu treba uvrstiti ribu, jaja, piletinu i ćuretinu. 

Svetuje da doručak obavezno bude lagan - mladi sir, susam, proja, namaz od humusa, salata od luka.

Ipak, namirnica koju svi imamo kod kuće, a koja osim što poboljšava ukus mnogim jelima uspešno snižava holesterol a samim tim i visok krvni pritisak.

Svakodnevna konzumacija belog luka dovodi do čišćenja krvnih sudova, smanjenja lošeg holesterola i pritiska, a odličan je i u borbi protiv gljivica i bakterija.

Informer

Beli luk snižava krvni pritisak

Doktorka Raičević savetuje da se ovo povrće svakonedvno koristi uz kiselo mleko i peršun, koji u kombinaciji sa belim lukom efikasno snižavaju holesterol i visok krivni pritisak.

Recept:

Beli luk očistiti, pa jedno čeno staviti (zamotati) u malo hleba, uz to popiti kiselo mleko i na kraju sažvakati peršun (ukoliko ga nemate može i celer)  - savetuje doktorka Raičević.

Informer

Ostale namirnice koje snižavaju pritisak

Namirnice koje snižavaju krvni pritisak treba unositi svakodnevno, a doktorka ističe da limun ima veliku ulogu kada je reč o krvnim sudovima.

- Limun proširuje krvne sudove, a kada su oni otvoreni ne dolazi do visokog pritiska - ističe doktroka i dodaje:

Limun ne treba konzumirati samo kada se jede riba, trebao bi se naći uz sve vrste mesa.

Takođe, cvekla, borovnica, crvena jabuka, paradajz, nar, kupina i smokva koja sadrži kalijum snižavaju pritisak.

Bonus video: