21.02.2022.

22:30

Foto: unsplash.com

Vesti

KOKTEL OD RAKIJE?! UGOSTITELJI DA VIDIMO ŠTA ZNATE! Glavni sastojci su...

Osam iskusnih barmena iz eminentnih beogradskih restorana i barova "promućkali su svoje šejkove" i stručnom žiriju predstavili jedinstvene mešavine, kako bi pokazali da domaći brend može biti pojednako dobar sastojak za ovaj napitak, kao i strana pića poput votke, viskija, apsenta i ruma.

Kako kažu članovi žirija i degustatori na današnjem takmičenju, maštovit, inovativan i vešt barmen glavni je adut svakog lokala koji u svojoj ponudi ima ova pića različitih mešavina, boja, ukusa, aroma i dejstava.

Pored sastojaka za ukusan koktel važna je tehnika i redosled pravljenja, rukovanje opremom, brzina mešanja u šejkeru, adekvatan način sipanja, kao i oblik i mateijal čašse koja u zavisnosti od koktela treba da bude dovoljno ohlađena ledom.

KOKTELI OD ČOKOLADE: Piće koje osvaja sva čula!


Pobednik takmičenja Zoran Budimirović član je Udruženja barmena Srbije i u izjavi za Tanjug istakao je da se njegov koktel "Srpski kralj", može služiti uz posebne vrste sireva i bademe, kako bi ukus bio još potpuniji.

Istakao je da je prvi srpski koktel napravio Ivan Vujić, koji je nekada radio u hotelu "Srpski kralj", na mestu gde se sada nalazi Rajićev tržni centar.

-Moj koktel je jako kompleksan, pošto i njegov naziv Srpski Kralj zahteva određenu pažnju i trud. Baza je šljiva u kombinaciji sa aperolom-mlađim bratom kamparija, zatim ćinar sa ukusom artičoke, a ramačoti mu daje posebnu notu pomorandze i vanile - naveo je Budimirović.

Budimirović je kazao da iskusan barmen može da oseti svog gosta i da mu pripremi specijalitet, koji će biti u skladu sa raspoloženjem u kome je gost došao.

- Cilj nam je da gost koji je došao tužan ili izmoren, srećniji i zadovoljniji napusti lokal - kazao je Budimirović.

Luka Matijević, mladi barmen iz Beograda, ovim poslom se bavi osam godina, a iskustvo je stekao radeći u različitim prestoničkim lokalima, jer, kako kaže, "na jednom mestu je nemoguće sve naučiti".

Matijević smatra da se ukus domaće rakije od šljive najviše slaže sa rojbušom i čokoladom.

Mladi, ali iskusni barmen, kazao je da se sugrađani najčešće opredeljuju za tradicionalne koktele kao što su "Old fešend" i "Negron".

On je objasnio da je na takmičenjima, pored ukusa, od presudnog značaja nastup i tehnika pravljenja koktela, kao i dekoracija i izbor čaše.