25.02.2022.

10:29

Foto:

Vesti

MOŽDANI UDAR SVE ČEŠĆE pogađa mlade osobe

Prema nekim prognozama Evropskog udruženja za moždani udar, broj osoba koje koje će doživeti moždani udar u idućih 15 do 20 godina porašće za  34 odsto.

Sve je više dokaza koji ukazuju da korona virus povećava rizik od  moždanog udara i to kod mladih osoba ili onih koji spadaju u riziučnu grupu.

Moždani udar je  jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svetu i nastanka invaliditeta.  Prema statistici, u većini zemalja ova bolest je drugi uzrok smrti. Stručnjaci naglašavaju da u 85 odsto slučajeva moždani  udar je prouzrokovan začepljenjem krvnih sudova ugruškom, pri čemu je važno doći u bolniocu čim nastupe prvi smptomi. 

Informer

Simptomi

Najčešći simptomi moždanog udara su: iznenadna utrnulost, slabost i oduzetost ruke, noge ili lica uz posebnu zahvaćenost samo jedne stvarne tela, iznenadne smetnje vida  (zamagljenje ili gubitak vida), iznenadne smetnje u hodu, vrtoglavice, gubitak ravnoteže i iznenadna jaka glavobolja koja može da bude praćena mučninom i povraćanjem.

Najbolji način prevencije je umeren i zdrav način života, te redovna i pravilna fizička aktivnost, uz prestanak pušenja. Osim toga, u jelovnik bi valjalo uvrstiti maslinovo ulje, voće i povrće, hranu bogatu vlaknima i ribu.    

Prema rečima dr Mirjane Vukićević, neurologa iz Specijalne bolnice ''Sveti Sava'' broj ozbiljnih moždanih udara, pogotovo u drugom talasu delta soja, povećan je pet posto, dok nova istraživanja govore da kovid od tri do pet puta povećava rizik od nastajanja moždanog udara.

Ona dodaje da se u vreme kovida nisu javljali samo pacijenti  starije životne dobi i naglašava:  

"Imali smo pacijente od 21, 27 i 32 godine koji su imali moždani udar. Na sreću, mladi ljudi su prepoznali bolest na vreme i došli u bolnicu po pomoć".