01.03.2022.

12:13

Foto:

Vesti

MATURANTI, SPREMITE SE! Evo kako će izgledati polaganje testa, proba krajem marta!

Za male maturante ove godine zakazana je proba završnog ispita 25. i 26.marta, iako je do male mature ostalo još četiri meseca.

Pripremljeni su i zadaci za završni ispit u junu, a trenutno se obavlja prevod na jezike nacionalnih manjina. Štampanje testova počinje krajem marta, kaže direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović za Euronews Srbija.

Prema njegovim rečima, zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana (umesto do 21. trajaće do 24. juna), biće pomereno i polaganje završnog ispita, tako da će mali maturanti testove iz srpskog, matematike i kombinovani polagati 27, 28. i 29. juna.

Što se tiče kandidata za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, prijem sportske dokumentacije održaće se u subotu, 21. maja i ponedeljak, 23. maja.

Informer

Prednost digitalizacije

Zadaci će biti apsolutno u istom stilu kao i prošle godine, u skladu sa važećim standardima, navodi Ranđelović. Odnos zatvorenih i otvorenih pitanja će biti približno isti kao i u junu 2021. On je podsetio da je prošlo godine na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom bilo više zadataka na zaokruživanje, nego prethodnih godina. Tome je doprinela digitalizacija samog procesa pregledanja.

Cilj

Cilj probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Za pregledanje zadataka, kao i ranijih godina, biće zadužen Fakultet organizacionih nauka iz Beograda biće zadužen za pregledanje zadataka čiji softver koristi obrazovni sistem i skening centri Ministarstva prosvete u školama širom Srbije. Ranđelović kaže da će skening centara ove godine biti čak 15 što bi trebalo bi da dovede do kraćeg perioda skeniranja i pregledanja, kao i do ranijeg termina objavljivanja krajnjih rezultata. Otvorene zadatke će pregledati odabrani nastavnici iz škola širom Srbije - naveo je Ranđelović.