02.03.2022.

14:38

Foto:

Vesti

KADA SE POJAVI OSIP PO KOŽI BEBE NAJVAŽNIJE JE DA URADITE OVO! Evo šta za Informer kaže dr Kamenov!

Koža kod dece i odojčadi je osetljiva i često jače reaguje na nadražaje, nego kod starije dece i odraslih.Ipak, osip po koži nije retka pojava i obično uznemiri roditelje. Da li ima razloga za brigu?, pitali smo prof.dr Borislava Kamenova, pedijatra i imunologa u penziji iz Niša koji za portal ''Informer'' odgovara:

Informer

-Najčešće promene na koži kod beba  označavam kao topijski dermatitis ili ekcem i najčešće je vezan za greške u ishrani. To se uglavnom odnosi na nepodnošenje mleka i jaja. Negom kože ne može da se reši problem. Osim toga, promene na koži mogu da se jave i u sklopu virusnih infekcija i mogu da budu vezane za neke druge alergije, koje ne dolaze preko hrane -navodi prof.dr Kamenov.

Prema njegovim rečima, dosta je širok repertoar uzroka osipa i zato bi to trebalo da se objasni, jer tretman nije isti.

-Roditelji primete osip kod bebe, ali ne mogu sami da utvrde šta to izaziva. Najvažnije je da se nađe uzrok. Ako se problem ne reši, prelazi se u sledeću fazu. Posledice osipa su nesnosan svrab koji uznemirava. Takođe, to može da bude i uvod u respiratorne alergije, razvoj astme i alergijskog rinitisa. Dakle, svrab može da se maže i ublaži, ali mora problemski da  mu se pristupi - podvlači prof.dr Kamenov.