02.03.2022.

20:57

Foto: Pexels

Vesti

OVA ŠKOLA U SRBIJI ĐACIMA ZABRANILA MOBILNE TELEFONE! Učenici će moći da koriste pametni uređaj samo pod ovim uslovima

Učenici će, kada u ponedeljak dođu na nastavu, mobilne uređaje ostavljati u ormarima u učionici koji će biti pod ključem.

Učenicima Osnovne škole "Dositej Obradović" u Požarevcu od ponedeljka će biti zabranjeno korišćenje mobilnih telefona tokom boravka u školi. Đaci će telefone ostavljati u učioničkim ormarima koji će biti pod ključem, a ova odluka doneta je na inicijativu Saveta roditelja.

Telefoni pod ključem

Kako pišu lokalni mediji, nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda biće u obavezi da zaključava telefone i ključ odlaže u zbornicu. Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa će otključavati ormar i učenici će uzeti svoje telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji će odlagati u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije. Inače, ova praksa je već prisutna u pojedinim odeljenjima te obrazovne ustanove.

Informer

Kako su naveli iz uprave škole za lokalne medije, ovo je prvi korak ka sprečavanju zloupotrebe mobilnih telefona, makar u školi, i vraćanje učenika tokovima neposredne komunikacije i druženja za vreme školskih odmora. Telefoni će moći da se koriste za potrebe digitalne nastave, što će, podrazumeva se, biti pod nadzorom nastavnika.

- Ovo je ideja koja će se u narednom periodu primenjivati kako bismo videli da li ovakav način odlaganja mobilnih telefona može da zaživi. Videćemo kako će se pokazati. Korišćenje telefona tokom boravka učenika u školi neće biti omogućeno. Naravno, na putu ka školi i ka kući učenici mogu da koriste telefone, pre svega kako bi bili u kontaktu s roditeljima - rekla je Ivana Joksimović, direktorka škole "Dositej Obradović", za lokalne medije.

Bonus video: