04.03.2022.

07:00

Foto: Zastitnik potrosaca

Vesti

PAMETNA POLITIKA SRBIJE DAJE REZULTATE I PORED KRIZE NA SVETSKIM BERZAMA Gorivo u Srbiji neće biti skuplje od 185 dinara!

Cene goriva u Srbiji neće biti skuplje od 185 dinara za litar posle 11. marta, kada ističe uredba Vlade Srbije o ograničenju cena energenata! Tako bi litar benzina, umesto sadašnjih 171, koštao 177 dinara, dok bi u maloprodaji litar evro-dizela umesto 179 koštao 185 dinara.


S obzirom na to da cena nafte na svetskim berzama nastavlja da divlja, sva je prilika da će uredba o zamrzavanju cena u maloprodaji u Srbiji biti produžena. Kako nezvanično saznajemo, sprema se još jedno ograničenje od mesec dana, do 10. aprila. Za to se zalažu i naftaši, jer kažu da im se sa starim cenama gotovo izjednačila nabavna i prodajna cena energenata.


Zamrzavanje cena


Nebojša Atanacković, stručnjak za naftne derivate, ističe da će svakako gorivo morati da poskupi pošto istekne rok o ograničenju cena.


- Već sada je razlika samo dva ili tri dinara između nabavne cene, koja je rasla, i prodajne cene u Srbiji. Nemoguće je da se tako nastavi, pa se očekuje da odmah po odmrzavanju cene goriva porastu. Nafta je odavno prešla 100 dolara za barel, juče je išla i do 120. Dakle, od 11. marta bi cena benzina i dizela trebalo da poraste bar za pet do šest dinara. Tako će benzin koštati 177, a dizel 185 dinara. Ukoliko država odluči da ponovo produži uredbu o zabrani cena, ona bi morala da ostavi ovakve povećane cene - navodi Nebojša Atanacković.

Cene u Srbiji
Derivat Sadašnja cena Buduća cena
benzin 171rsd/l 177rsd/l
evro-dizel 179rsd/l 185rsd/l

Poludele berze


Potresi na svetskim berzama zbog krize oko rata u Ukrajini se ne smiruju! Posle rekordnog skoka cene gasa pre dva dana, juče je nastavila da divlja i cena nafte, koja je dostigla vrednost od 118 dolara za barel, što nije zabeleženo u poslednjih deset godina! To je dovelo do ogromnih poskupljenja i nestašica na pumpama širom Evrope. Cena derivata poslednjih nedelja, podstaknuta ukrajinskom krizom i događanjima na svetskom tržištu nafte, stalno raste, i u Austriji koja se sve više približava do rekordnih dva evra po litri. Nakon dizela, sada je i benzin dostigao rekordnu cenu, koja će ući u istorijske anale. Sa dnevnom prosečnom cenom od 1,57 evra po litru prekoračena je najviša cena benzina tipa super iz 2012. Još su skuplja poboljšana goriva, koja koštaju i do 1,9 evra za litar. Kada su u pitanju ostale države, rekordi padaju i u Velikoj Britaniji, a od početka godine gorivo je najviše poskupelo u Rumuniji, i to za čak 15 odsto, zatim u Estoniji i Sloveniji.


Pored nafte, vrtoglavi rast na berzama i dalje imaju i ostale sirovine i beleže istorijske rekorde nakon što su EU i SAD uvele ekonomske sankcije Rusiji. I dok je cena pšenice i juče nastavila da raste, gasu je pala cena sa 2.230 dolara za 1.000 kubika na 1.800 dolara.
 

Cene goriva u Evropi

Cene goriva u Evropi

država     benzin     evro-dizel
Belgija     2,82         2,67
Danska     1,9           1,79
Francuska 1,9           1,79
Nemačka   1,8          1,76
Grčka        1,9          1,66
Italija       1,9           1,78
Holandija   2,9          2,3
Norveška    2,1          2
V. Britanija 1,9         1,9

* cene su u evrima za litar


Zalihe pšenice samo za 27 dana da se ceo svet hrani


Zalihe velikih izvoznika pšenice - EU, Rusije, SAD, Kanade, Ukrajine, Argentine, Australije i Kazahstana pale su na devetogodišnji minimum od 57 miliona tona, prema proceni Međunarodne agencije za žita (IGC). Oni sada učestvuju sa samo jednom petinom u globalnim zalihama, što je u odnosu na procenjenu svetsku potrošnju od 781 milion tona dovoljno da se svet hrani samo 27 dana.
Kako navode u agenciji, postoji zabrinutost da bi aktuelna kriza mogla da spreči poljoprivrednike u Rusiji i Ukrajini da poseju žitarice ovog proleća, što bi dodatno izvršilo pritisak na globalno snabdevanje.

Dramatično u Nemačkoj:
Rezerve gasa samo 3%

Nemačka je dala ovlašćenje svom Centru za trgovinu gasom da kupi tečni prirodni gas za 1,5 milijardi evra izvan Rusije, iako Moskva za sada izvršava sve obaveze iz ugovora o snabdevanju.
Najveće skladište gasa u zapadnoj Evropi nalazi se u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji na dubini od dva kilometra. Zove se Reden i veliko je kao 910 fudbalskih igrališta. Može obezbediti jednogodišnju potrošnju gasa za oko dva miliona domaćinstava. Ipak, popunjenost skladišta je svega tri odsto. Reden ima ključnu ulogu za Nemačku i Evropu kada se radi o sigurnosti snabdevanja gasom. Astora, kompanija koja rukovodi skladištem, podružnica je ruskog energetskog diva "Gasproma", koji kontroliše više od trećine svih nemačkih skladišta gasa.