11.03.2022.

22:29

Foto:

Vesti

ŠOKANTNO! VIŠE OD POLA RAČUNARA U SRBIJI JE BILO ZARAŽENO VIRUSOM! Koliko smo informisani o zaštiti?

Rezultati ankete pokazuju da značajan broj korisnika interneta nema razvijene navike koje doprinose zaštiti, iako su upoznati poseduju informacije u vezi sa bezbednosnim rizicima.

Ovo istraživanje ukazuje da čak  39 odsto ispitanika svojim računarima pristupa direktno i nema podešenu lozinku ili bilo koju drugu vrstu identifikacije. Zatim, 72,6 odsto sugrađana starijih od 60 godina ne koristi dvostepenu proveru identiteta, a oko 11 odsto ne koristi antivirus softver.

Pritom, gotovo petina priznaje da se bar jednom "upecalo" na "fišing" poruku, a njih 14 odsto tvrdi da im je u nekom trenutku hakovan nalog na nekoj od društvenih mreža.

Sajber napad uživo

Na konferenciji DIDS 16.marta virtuelna publika pratiće i demonstraciju sajber napada koja će biti realizovana tokom trajanja programa. Cilj demonstracije biće da pokaže publici koliko je zapravo lako hakerima da pristupe uređajima, pa samim tim i podacima korisnika, i da ih edukuje o načinima zaštitite.

Informer

Koliko nam je narušena bezbednost

Istraživanje je imalo za  cilj da pokaže koliko smo informisani o bezbednosnim rizicima prilikom korišćenja interneta, te koliko nam je narušena bezbednost, ali i kako i koliko štitimo svoje podatke u onlajn interakcijama.