15.03.2022.

07:00

Foto: informer.rs

Vesti

GRAĐANI SRBIJE IZABRALI IME ZA BRZI VOZ! Evo kako će se zvati!

Pobedničko ime i logo delo je dizajnera Andrija Arsića, koji je pobedio na konkursu "Pusti inspiraciju da te vozi" i osvojio nagradu od milion dinara. Na konkurs koji je trajao od 1. februara građani su poslali više od 3.500 različitih predloga za ime i dizajn.

Informer

Pet polazaka

Voz brzine od 200 kilometara na sat od subote saobraćaće pet puta dnevno između Beograda i Novog Sada

Pravo učešća za izbor imena koje će nositi najsavremeniji vozovi u Srbiji imali su svi građani, a stručni žiri uzeo je u razmatranje sva rešenja koja ispunjavaju uslove konkursa. Neki od ključnih kriterijuma bili su da logo i ime ilustruju vrednosti brzih vozova (brzina, jedinstvenost, originalnost, savremenost), kao i da ime mora biti integrisano u logotip.

Informer

Podsetimo, ultrabrzi voz brzine od 200 kilometara na sat od subote saobraćaće pet puta dnevno između Beograda i Novog Sada. Jedina stanica između dva grada biće stanica Novi Beograd. Za putnike dabl-dekera biće obezbeđena hrana, a osim kondukterki i konduktera, za dodatni komfor biće zadužene stjuardese i stjuardi koji će kao u avionu prodavati kafu, sokove, grickalice i salate.

Činjenice o brzom vozu

* dužina: 100 metara

* širina: 2,8 metara

* visina: 4,6 metara

* brzina: do 200 km/h

* broj sedišta: 314

Prvi ovakav voz iz Železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu kretaće u 7.34 ujutru, dok će u Novi Sad stizati u 8.10. Poslednji polazak brzog voza je u 20 časova. Iz Novog Sada prvi polazak predviđen je u 7.04, dok će poslednji večernji polazak biti u 20.01.

Informer

Između ova dva grada biće uvedene i "ekspres" i "regionalne" linije, a putovanje tim vozovima trajaće od 49 do 55 minuta, u zavisnosti od broja usputnih stanica na kojima će vozovi prihvatati putnike.