16.03.2022.

13:46

Foto: printsceer/rts

Vesti

''NE MOGU DA VERUJEM DA SAM SE NAŠLA U OVOJ SITUACIJI!'' Muke porodilje iz Niša

Porodilja Kristina više od godinu dana nema zdravstvenu knjižicu i za to je saznala tek posle porođaja kada se opekla i otišla u Hitnu pomoć odakle su je uputili u Dom zdravlja da bi primila vakcinu protiv tetanusa.

Njenim mukama tu nije kraj, jer ovoj mladoj ženi vlasnik turističke agencije u kojoj radi i koja je u likvidaciji, nije uplaćiavo doprinose, a šest meseci tokom trudničkog bolovanja nije primala platu, dok joj je porodiljski dodatak umanjen.

Da stvar bude još gora, vlasnik agencije je u međuvremenu preminuo. Međutim, pravni zastupnici ne odgovaraju na pozive, dok APR vodi postupak prinudne likvidacije.

Informer

Kristina kaže da je iz APR dobila odgovor da čeka još mesec dana, te da posle kada se okonča postupak odštampa  potvrdu koju će odneti u Biro da bi dobila zdravstvenu knjižicu. U roku od tih mesec dana do likvidacije agencije, Kristina ne može ni da se prijavi preko supruga da bi dobila porodično zdravstveno osiguranje. 

-Ne mogu da verujem da sam se našla u ovoj situaciji. Da li ću uspeti nešto da postignem ne znam, ali se iskreno nadam da će možda neka druga žena porodilja, trudnica, koja je u ovakvoj situaciji na vreme odreaguje - očajna je Kristina.