17.03.2022.

23:40

Foto:

Vesti

OPŠTA NAVALA NA ČVRST OGREV! Saznajte da li će se CENE menjati

Radoš Simić, vlasnik stovarišta u Kruševcu kaže da se cene nisu menjale u odnosu na prethodnu godinu-dve i kreću se od 8.000 do 15.000 dinara za mrki ugalj, iako ima najava da će biti promenjene za sledeću sezonu.

Prema analizi beogradskog Šumarskog fakulteta, čak 49 odsto domaćinstava greje se na drva i pelet.

-Troškovi proizvodnje su povećani između 55 i 60 procenata u poređenju sa prethodnom godinom i to se odražava i na cene na tržištu. Cena peleta je sada u martu viša za 90 evra po toni u odnosu na septembar prošle godine -ističe Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

On dodaje nema razloga za paniku kada je u pitanju drvo i pelet,jer je sada ima dovoljno količina ovog ogreva, ali je neizvesno šta će biti sa cenama.

Informer

Trend u Evropi

Zbog skupe nafte i gasa i nezvesnosti u vezi sa snabdevanjem, procenjuje se da će se dosta domaćinstava u Evropi ponovo vratiti grejanju na drva i pelet. Naše fabrike svakodnevno dobijaju upite iz Italije i drugih zemlja za izvoz peleta. Tržištu Evropske unije Rusija je, pre izbijanja krize, isporučivala 80 odsto proizvodnje peleta

Vlasnici stovarišta čekaju razvoj situacije

-Imam pelet iz Ukrajine. Međutim, zbog novonastale situacije, pitanje je šta će biti za neku buduću saradnju - kaže Ivica Serenčeš, vlasnik stovarišta ogreva u Somboru.

U sličnoj dilemi je i Marko Mijušković, vlasnik stovarišta uglja, koji navodi da ne zna šta će biti ubuduće i da li će, možda skočiti cene uglja.

-Velika je potražnja za ugljem, tako da se svi vraćaju na ugalj i drva - kaže primećuje Mijušković.

Bonus video: