19.03.2022.

07:53

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vesti

OVO SMO ČEKALI DECENIJAMA! SRBIJA DANAS DOBIJA NAJMODERNIJU ŽELEZNICU! Voz 'poleće' 200 na sat

Posle više decenija čekanja, od danas će vozovi u Srbiji konačno juriti 200 kilometara na sat!

Ultrabrzi voz na sprat protutnjaće u subotu s prvim putnicima od Beograda do Novog Sada za svega 36 minuta! To je čak tri puta brže nego što se do sada putovalo između ova dva grada.


Prvoj vožnji brzog voza prisustvovaće predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

Informer

 


Već od nedelje, voz će redovno saobraćati za putnike, a vozna karta u jednom pravcu koštaće u promotivnom periodu 300 dinara, dok će prevoz dece do sedam godina biti besplatan.

Ostvarenje sna

Brza pruga Beograd - Novi Sad deo je buduće međunarodne pruge od Beograda do Budimpešte. Kako je dalje planirano, sledeća deonica na ovom velikom projektu ide od Novog Sada do Subotice, a počela je da se gradi krajem prošle godine. 
Planirani rok za završetak radova je novembar 2024. godine, a čitava pruga od Beograda do glavnog grada Mađarske trebalo bi da bude gotova do kraja 2025. godine.

Poslednje pripreme


Na železničkoj stanici "Beograd centar" u Prokopu u petak su urađene poslednje pripreme.

Zaposleni u železnicama i u preduzeću "Srbija voz" imali su pune ruke posla kako bi istorijski dan prošao besprekorno. Urađene su i posebne simulacije saobraćaja kako bi sve proteklo bezbedno.


Mašinovođe, skretničari i kondukteri sa nestrpljenjem su kontrolisali svaki detalj, dok su stjuardese i stjuardi u bifeu ređali sokove, flašice vode i punili aparate sa kafom, a higijeničari glancali stakla i čistili podove...


Tehničke službe su isprobavale uređaje za kupovinu karata, dok su se radnice na blagajni ljubazno smeškale svaki put kada bi prišao neko od prolaznika da pita kada će moći da kupi kartu za brzi voz.


- Verujte mi da nas svakodnevno putnici zapitkuju kada će karte biti u prodaji. Već sad je jasno da će gužve biti velike, srećom, voz je komforan i može da primi više od 300 putnika. Ovo zaista jeste nešto novo i jedinstveno u Srbiji i svi se radujemo - kaže jedna od blagajnica na stanici "Beograd centar" u Prokopu.


Da se sprema veliki dan, primetilo se i na parkiralištu u sklopu železničke stanice, gde je zabeležena nešto veća gužva nego obično. Ovo parkiralište udaljeno je od stanice samo pedesetak metara.


I na železničkoj stanici "Novi Beograd" radnici su glancali sve oko perona. Majstori su proveravali i liftove, koji će olakšati putnicima dolazak do same stanice.


Prvi voz iz železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu kretaće u 7.34 ujutru, dok će u Novi Sad stizati u 8.10. Poslednji polazak brzog voza je u 20 časova. Iz Novog Sada prvi polazak predviđen je u 7.04, dok će poslednji večernji polazak biti u 20.01.

Informer

 

Ukupno tri linije


Između dva grada biće uvedene i ekspres i regionalne linije, a putovanje tim vozovima trajaće od 49 minuta do 55 minuta, u zavisnosti od broja usputnih stanica na kojima će vozovi prihvatati putnike.


Putnici će bez dužeg čekanja i stajanja u redu svoje karte moći da kupe na stanici Prokop ili elektronskim putem. Važno je napomenuti da se karte neće prodavati u samom vozilu, već da ih putnici moraju kupiti pre vožnje, i to na tri načina: putem internet aplikacije "Srbija voza", na novim kartomatima koji su postavljeni na železničkim stanicama ili na blagajni.

Komforno kao u avionu

Za putnike novog voza biće obezbeđena i hrana, a osim kondukterki i konduktera, za dodatni komfor biće zadužene stjuardese i stjuardi, koji će kao u avionu prodavati kafu, sokove, grickalice, salate i sendviče. 
U vozu se nalaze i toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, mesta za parkiranje bicikala, aparati za kafu i sokove i specijalan prostor za presvlačenje beba. Obezbeđen je i besplatan internet, a sedišta imaju dodatna osvetljenja za čitanje u toku vožnje.