22.03.2022.

16:10

Foto:

Vesti

VENČANJA U SRBIJI SVE VIŠE, SVADBE SE PRAVE I RADNIM DANIMA! Matičarka otkrila koji meseci su najviše traženi

Vukica Maksimović, zamenik matičara opštine Palilula u Beogradu, kaže da je interesovanje mladenaca za venčanje u zgradi opštine manje tokom radnih dana u odnosu na vikend.

Petkom, u popodnevnim satima, iz opštine se izlazi na teren, odnosno u restorane, pa je građansko venčanje moguće i na drugim lokacijama.

- Mladenci koji su rešili da od svog venčanja naprave jedan od najlepših dana u svom životu, već dve godine prolongiraju te termine, ne bi li to ostvarili, a u tom periodu su stasali i novi mladenci, koji bi da svoje venčanje zakažu prvi put, pa je gužva velika - rekla je u Jutarnjem programu Maksimovićeva i priseća se da je jednog vikenda imala čak 18 venčanja po danu.

To je uspešno organizovano tako što su venčanja u zgradi trajala 15 minuta, a na terenu pola sata.

Kada je reč o troškovima, kaže da su oni, za venčanje u zgradi opštine veći za 10 dinara, i da taksa iznosi 330 dinara. Za sudbonosno „da" van zgrade, cena je 14.211 dinara. Lista čekanja za sada ne postoji.

- Ukoliko ne nađemo termin koji ne odgovara našim mladencima, u Beogradu ima 17 matičnih područja, i venčanje u sedištu nekog matičnog područja ,može biti bilo gde-  rekla je.

Informer

Svadbe manje, restorani jeftiniji

Maksimovićeva navodi i da je primetno da raste broj venčanja sa manjim brojem zvanica i da su zastupljeniji povoljniji restorani u odnosu na protekle godine.

Govoreći o popularnim terminima - julu i maju mesecu naredne godine, Maksimovićeva je navela da veruje da je sa datumima i zakazivanjima u restoranima gužva, ali da u matičnoj službi, termin još može da se nađe.

Ističe da je i septembar popularan i tražen mesec kada je reč o zakazivanju sklapanja braka.

Maksimovićeva je rekla i da nije vodila evidenciju o tome koliko je parova tokom radne karijere venčala, ali da je sa tih ceremonija zapamtila mnogo zanimljivih događaja.

- Venčanja koja pamtim, su u tolikom broju da bi lako mogla knjiga jedna da se napiše - rekla je i dodala da pamti venčanje na Dunavu kada su se jahte spojile u obliku zvezde kako bi se venčanja obavila u isto vreme.

Pamti i venčanje kada je po koleginicu matičarku koja je ceremoniju trebalo da obavi na terenu - stiglo pogrebno vozilo.

Za razliku od ranije, kada su matičari išli da venčaju mladence u balonu ili ronilačkom odelu, u poslednje vreme, kako kaže, nema tako neobičnih lokacija koje oni zahtevaju.

Promenila se i starosna granica mladenaca, pa je tako, kaže Maksimovićeva, prema njenom iskustvu i podacima, mlada starija od 30, a mladoženja od 35 godina.

U Leskovcu je tokom prošle godine porastao broj sklopljenih brakova za 120 odsto, do septembra su rezervisani brojni termini za venčanje, ali nema liste čekanja za nova zakazivanja.

Mladence ove godine u Leskovcu slavi 510 parova.

Bonus video: