24.03.2022.

11:35

Foto: printscreen

Vesti

OSIM BOMBI NA OVAJ DAN SRBIJU JE RAZORIO I NAJJAČI ZEMLJOTRES IKADA! Ristić otkriva da li nam prete jaki potresi i upozorava: Biće trubulencija!

Srbiju je 24. marta 1922. godine pogodio najjači zemljotres. Potres je bio 6 rihtera, a desio se u blizini Beograda.

Danas je tačno sto godina od razornog potresa koji je pogodio Lazarevac i oštetio objekte, a bilo je povređeno četvoro ljudi.

U poslednjih 100 godina na području Srbije dogodilo se deset zemljotresa magnitude veće od 5 stepeni Rihterove skale. Potresi su uglavnom bili na proleće i u jesen, a ni jedan od tih zemljotresa nije bio tokom zime. Epicentar je uglavnom bio u okolini Kopaonika ili u centralnoj Srbiji.

Meteorolog Ivan Ristić već dve godine istražuje problem pomeranja tla i ističe da uzrok globalnog otopljenja nije u atmosferi već prema njegovim nalazima - u samoj Zemlji.

- Kako se menja brzina prenosa i količina toplote od jezgra do površine tako se menja i sama
klima. Tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa leži u dešavanjima ispod
površine zemlje
 - objašnjava Ristić i dodaje da će zemljotresa tek biti, ne samo u svetu već i u Srbiji.

Informer

Srbiju je 24. marta 1922. godine pogodio najjači zemljotres

Ristić za Informer.rs objasnio je kako funkcionišu periodi aktivnosti Zemlje i da li i u budućnosti možemo da očekujemo ovako razorne zemljotrese.

- Krajem 19. i početkom 20. veka ,to jest pre oko100 godina takođe su se mogle uočiti promene u klimi i aktivnosti same zemlje slične današnjim. Led na Artiku počeo je ubrzano da se topi, bilo je puno erupcija vulkana i zemljotresa od kojih su neki bili najači ikada u nekim zemljama kao što je bio zemljotres u Lazarevcu 1922 godine od 6 stepeni Rihtera - kaže Ristić i dodaje da je sve u prirodi povezano, pa tako sve ukazuje na to da planeta Zemlja ima period aktivnosti od oko 100 godina.

- Osim promena u klimi, i iznenadnih erupcija vulkana i zemljotresa, svet je u to vreme pogodila i Španska groznica koja je odnela 50 miliona života. Epidemija je trajala 3 godine od 1917. do 1920 godine, a onda se od 1930. godine aktivnost zemlje se smirila - objašnjava Ristić.

Artik je ponovo bio pod ledom, zemljotresi i vulkani su bili ređi i ređi. Temperatura na planeti je počela da pada sve je delovalo da idemo prema mini ledenom dobu. Zime su bile sve hladnije, hladan vazduh sa sibirskim anticiklonom redovno je dolazio u Evropu i donosio velika zahlađenja i puno snega.

Informer

Grafik maksimalnih magnituda za region Srbije u poslednje 3 godine

Novi preokret doneo jake zemljotrese

Prema rečima meteorologa Ristića početkom 60-ih godina prošlog veka ponovo je došlo do preokreta.

- Puno razornih zemljotresa pogodilo je dosta gradova širom sveta. Tada su se desili i brojni jaki zemljotresi u našem regionu. To je bio i sam početak postepenog otopljenja koje će uslediti 70-ih godina prošlog veka i traje do dan danas. Postoji velika korelacija to jest veza između klime, vulkana i zemljotresa, zasnovana na samim dešavanjima unutar zemlje. Sve ukazuje da sama planeta Zemlja ima period aktivnosti od oko 100 godina. Da podsetimo Sunce ima period aktivnosti od 11 godina - objašnjava on.

Informer

Jaki zemljotresi koji su pogodili našu zemlju

Prema dostupnim informacijama, još jedan jak potres od 5,9 rihtera desio se na Rudniku, odnosno u Gornjem Milanovcu 15. maja 1927. godine. Tada je nažalost život izgubilo sedmoro ljudi, a osmoro je bilo povređeno. U ovom potresu oštećene su mnogobrojne kuće. 

Zemljotres koji će takođe ostati upamćen na našim prostorima dogodio se u Mionici 1998. godine u noći između 29. i 30. septembra, a nažalost tada je nastradala jedna osoba. Materijalna šteta je bila velika, a uništeno je oko 3.500 objekata. 

Poslednji zemljotres u našoj zemlji koji je bio iznad 5 stepeni Rihtera dogodio se 2010. godine u blizini Kraljeva. U ovom potresu poginule su dve osobe. Materijalna šteta je bila ogromna, a oštećno je oko 8.500 stanova, 16.000 kuća, više stotina prirednih objekata i 33 škole.

Prognoza za budućnost

Ristić navodi da nas u budućnosti, odnosno sve do 2030. godine očekuje trubolentan period kada je reč o klimatskim promenama.

- Budući da je period aktivnosti Zemlje 100 godina, do 2030. godine očekuje nas turbulentan period sa čestom pojavom zemljotresa, erupcija vulkana i daljim porastom globalne temperature. Posle 2030. godine doći će do postepenog smanjivanja broja i intenziteta zemljotresa i eurupcija vulkana kao i do postepenog pada temperature na planeti Zemlji - zaključuje on.

Kritična mesta u Srbiji

Geološki informacioni sistem Srbije razdvaja osam područja sa mogućim jakim zemljotresima.

Jadranska priobalna zona, Vojvodina (Kanjiža, Bečej, Novi Sad, Ruma), područje Velike Morave (Svilajnac, Jagodina, Stalać),područje istočne Srbije (Golubac, Negotin), zapadna Srbija (Loznica, Krupanj, Bajina Bašta), centralna Srbija (Lazarevac, Aranđelovac, Rudnik, Kraljevo, Kopaonik), područje između Nišave i srednjeg i gornjeg toka Južne Morave (Dimitrovgrad, Bosilegrad, Niš, Vranje) i Kosmet (Peć, Prizren, Priština, Lipanj, Uroševac).

Bonus video: