24.03.2022.

22:00

Foto: Tanjug/AP

Vesti

AKO U ŠVAJCARSKOJ BOLJE ŽIVIŠ OD KOMŠIJE, VIŠE TI SE NEĆE JAVLJATI! Evo šta Dragana kaže o životu u ovoj zemlji

Dragana je samo jedan od mnogih sa prostora Balkana, koja je otišla u Švajcarsku u nadi da će tamo naći bolji život. Ona je u tome i uspela u gradiću Montre na Ženevskom jezeru, ali kako kaže uz velike žrtve i odricanja.

Nezaposlenost u ovoj zemlji skoro da ne postoji, a i oni koji ne rade, dobijaju “mesečnu platu” od države i beneficije za iznajmljivanje stana. 

Prosečna plata u ovoj zemlji je oko 4.000 švajcarskih franaka, odnosno oko 3.500 evra, a iznos zavisi od kantona do kantona. 

Međutim, ta plata u ovoj zemlji nije dovoljna za život, kada se plate svi troškovi. Prosečno domaćinstvo od dva člana za poreze, socijalno i zdravstveno osiguranje mesečno izdvaja oko 2.600 franaka. Na hranu, stanarinu, odeću i prevoz odlazi još 5.500 franaka.

Informer

U ovoj zemlji sve funckioniše kao švajcarski sat, ali se zato i sve plaća. Gradski prevoz je tačan, vozovi i autobusi stižu tačno u minut, ali zato vožnja vozom od jednog do drugog mesta, između kojih ima 3 stanice, košta 4 franka u jednom pravcu.

Za autobuski prevoz do centra Montrea i nazad treba da izdvojite oko 5 franaka.

U Švajcarskoj postoje zakoni koje svi poštuju. Možda zato jer ako nešto prekršite, morate da platite kaznu i to ne malu. Na autoputu postoje brojni radari i ako prekoračite brzinu, na vašu adresu stiže kazna od nekoliko stotina franaka

Informer

I Draganina porodica danas živi u Montreu i viđaju se jedanput nedeljno. Ona dodaje da su ljudi otuđeni, zavisnost i ljubomora su česte pojave, a komšije skoro i da ne pričaju.

- Nama, koji smo iz Srbije i navikli smo da su nam najbolji prijatelji upravo komšije, ova situacija izgleda veoma čudno. Ako slučajno voziš bolji auto ili živiš u većem stanu od komšije Švajcarca, dolaziš u situaciju da ti se uopšte i ne javljaju na ulici – ističe ona.

Ona kaže da se u Švajcarskoj poštuju sva pravila, ma koliko vam ona zvučala bizarno. Tako i komšija može da vam zabrani da koristite prečicu do svoje kuće, jer je ona u njegovom vlasništvu.

Bonus video: