30.03.2022.

17:47

Foto:

Vesti

ŠTA SE DESILO SA PORODICOM GRAVRILA PRINCIPA POSLE NJEGOVE SMRTI? Brat doživeo JEZIVU SUDBINU zbog koje su iz Sarajeva prešli u Srbiju!

Kao član Mlade Bosne, koja se zalagala za okončanje austrougarske vladavine, u svojoj 19. godini života Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda na Vidovdan u Sarajevu 1914. godine, što je bio povod da Austrougarska napadne Srbiju.

Gavrilo i saučesnici u atentatu osuđeni su na tešku zatvorsku kaznu od dvanaest godina. U češkom zatvoru Terzin, gde je služio kaznu, Princip je okončao svoj život od posledica tuberkuloze, koju je dobio od loših zatvorskih uslova.

Gavrilo verovatno nije mogao da pretpostavi da će Austrougarska započeti rat. On je samo verovao u svoje ideale. Bio je osećajan. Sklon umetnosti. Pisao je poeziju. Doduše, malo toga je sačuvano. Stvari koje su zaplenjene nakon atentata mahom se sada nalaze u muzejima, no, među njima nema njegovih pesama – rekao je jednom prilikom Branislav Princip, unuk Gavrilovog rođenog brata Nikole.

Informer

Gavrilo Princip

Nakon atantata na austrougarskog prestolonaslednika i njegovu ženu cela porodica Princip, njegovi roditelji Marija i Petar i braća Jovo i Nikola, bili su na udaru austrougarske policije.

Ipak, nakon Velikog rata, situacija se promenila, a Gavrilov mlađi brat Nikola je čak dobio austrougarsku stipendiju.

Međutim, ustaše su ga ubile već početkom Drugog svetskog rata, upravo zato što je Gavrilov brat.

Cela porodica je nakon toga iz Sarajeva prešla u Srbiju. Gavrilo nije jedini član porodice Princip koji je ostavio traga u istoriji. Sin starijeg brata Jova, Slobodan Princip Seljo, narodni heroj, pokrenuo je ustanak u zapadnoj Bosni – kaže Branislav.

Bonus video: