30.03.2022.

21:59

Foto: Shutterstock

Vesti

HIT! ŽENA JE SA RAČUNA BIVŠEG MUŽA SKINULA 160.000 DINARA! Kako je to MOGUĆE bez OVLAŠĆENJA?

Naime, njeno ovlašćenje je opozvano pre više od 13 godina, navedeno je u najnovijem Izveštaju o rezultatima rada Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS.

Centralna banka se izjasnila da je bivša supruga korisnika u aplikaciji banke evidentirana kao lice ovlašćeno za raspolaganje sredstvima na računu.

Informer

Najviše pritužbi korisnika odnosilo se na postupanje banaka, i to u vezi s korišćenjem kredita i platnih kartica, kao i izvršavanjem platnih transakcija - stoji u izveštaju u kome se precizira da je u periodu od 2019. do 2021. godine NBS rešila 3.402 pritužbe koje su se odnosile na postupanje banaka, od čega je 925 pritužbi rešeno u korist korisnika (27,2 odsto)

Dokaz  o ovlašćenju

U postupku po pritužbi, NBS je zatražila od banke da se dodatno izjasni, iznoseći stav da banka dokumentacijom predviđenom Opštim uslovima pružanja platnih usluga - mora dokazati da je bivša supruga korisnika bila ovlašćena za raspolaganje sredstvima i da se ovlašćenje ne može dokazivati samo evidencijom u aplikaciji.

-Banka je korisniku vratila iznos od 160.000 dinara - navedeno je u izveštaju.

Slučaj Beograđanina D.P. samo je jedan od nekoliko primera nefer prakse banaka, koje je NBS obelodanila u objavljenom dokumentu.

Кorisnica S. R. iz Smederevske Palanke podnela je pritužbu, tvrdeći da je neko neovlašćeno s njenog deviznog računa u banci izvršio isplatu od 2.000 evra, kao i da je banka odbila njen prigovor, iako potpis na nalogu za isplatu nije njen.

U postupku po pritužbi, banka je nakon izvršenih stručnih analiza, ustanovila da potpis na predmetnom nalogu za isplatu ne odgovara potpisu, koji je korisnica deponovala u banci i korisnici vratila neovlašćeno isplaćeni iznos.

Postupak po pritužbi je u konkretnom slučaju za korisnicu rezultirao materijalnim efektom u iznosu od 2.000 evra, navedeno je u izveštaju NBS.

Bonus video: