01.04.2022.

07:00

Foto: Tanjug/AP

Vesti

DOBRA VEST! PACIJENTIMA NA RASPOLAGANJU NAJSAVREMENIJI APARATI: Najmodernija oprema za 167 bolnica! Uloženo 48 MILIONA EVRA!

Bolnice u Srbiji prvi put u istoriji zdravstva u naredna tri meseca dobiće najsavremeniju dijagnostičku opremu vrednu čak 48 miliona evra!

U saradnji Ministarstva zdravlja i Svetske banke, 167 zdravstvenih ustanova dobiće 190 skener i rendgen aparata, koji će pacijentima omogućiti bržu dijagnostiku i uspešno izlečenje mnogih bolesti.

Nova oprema služiće u lečenju svih ozbiljnih i teških oboljenja, među kojima su maligniteti, kardiovaskularne bolesti, neurološke, hematološke... Biće od velikog značaja, dodaju stručnjaci, za rano otkrivanje kancera, ali i sprečavanje razvijanja moždanog udara i infarkta, kao i smrtnih ishoda koji nastaju kao posledice ovih bolesti.

Najmodernije lečenje

Sve ovo je u cilju, napominju u resornom ministarstvu, modernizacije i daljeg razvoja našeg zdravstvenog sistema.

- Ovo je najveća nabavka dijagnostičkih medicinskih aparata i jedan od najznačajnijih događaja u dugoj i bogatoj tradiciji zdravstva Srbije! U naredna tri meseca čak 135 najmodernijih digitalnih rendgen aparata biće postavljeno u 120 zdravstvenih ustanova - 65 domova zdravlja i 55 bolnica naše zemlje. Pored toga, ukupno 55 najsavremenijih CT skenera, sa dve i tri radne stanice, najrenomiranijih svetskih proizvođača počeće da radi u 47 bolnica. Važno je istaći i da će, dok aparati ne stignu, zdravstveni radnici proći edukaciju za korišćenje naprednih mogućnosti ove dijagnostike. Nabavka ove opreme je još jedna u nizu potvrda da Srbija danas ima zdravstveni sistem čiji su kvalitet i efikasnost prepoznati i u regionu, ali i šire, u evropskim okvirima - ističu u Ministarstvu zdravlja.

Vrednost ulaganja:

17.992.398 vrednost nabavke rendgen aparata

29.887.772 vrednost nabavke CT aparata

* cene su izražene u evrima

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Predrag Sazdanović kaže za Informer da je ovo do sada jedno od najvećih ulaganja u zdravstveni sistem i ogroman korak ka njegovom razvijanju i unapređenju!

- Pomoću ovih mašina sa najmodernijim softverima značajno će biti olakšani pregledi, ali će i dijagnoze biti mnogo preciznije uspostavljane nakon dobijenih snimaka. Pomoću najsavremenijih rendgena i skenera, koji stižu narednih meseci, moći ćemo da otkrijemo rane faze malignih promena, ali i da sprečimo i izlečimo razvijanje kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, među kojima su najčešći infarkt srca i moždani udar. Jer su oni, podsećam, vodeći uzročnici smrti u našoj zemlji. Takođe, dobijanjem ovolikog broja dijagnostičke opreme praktično više neće postojati liste čekanja za pregled - naglašava dr Sazdanović.

Informer

Smena generacija

Prema njegovim rečima, među 167 ustanova, najmoderniju opremu dobiće i Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu.

- Reč je o dva najmodernija CT skenera i tri digitalna rendgen aparata, od kojih su dva stacionarna, a jedan mobilni. Na ovaj način će legendarni skener "Tošiba" u kragujevačkom kliničkom centru posle 19 godina rada otići u zasluženu penziju. Svakako ovo nije kraj kada je reč o ulaganju, jer će resorno ministarstvo za naš klinički centar nabaviti i jednu nuklearnu magnetnu rezonancu i dva najsavremenija ultrazvučna aparata - kaže naš sagovornik, koji je donedavno bio v. d. direktora KC "Kragujevac".

Činjenice o novoj opremi

135 rendgena

55 skenera

102 bolnice

65 domova zdravlja

Bonus video: