16.04.2022.

12:06

Foto:

Vesti

ŽIVOT IZ SNOVA ILI TRAUMATIČNO ISKUSTVO! Ispovest Miloša koji je u Emiratima POTRAŽIO SREĆU: Na početku je sve idealno, ali onda...

Kada znamo da veliki broj Srba živi u inostranstvu, glavno pitanje koje se postavlja je koliko je njima zapravo bolje tamo, da li ima sreće i van naše domovine i koliko je zarada zapravo veća.

Mnogi naši prijatelji kada se pomene Dubai, misle da je život tamo bajka, pa se vođeni time često i odluče da se tamo presele i započnu život. Međutim, da to i nije baš slučaj pokazuje nam iskustvo Miloša iz Beograda, koji je za Informer otkrio kako je zapravo živeti i raditi u Dubaiu.

- Na početku sve deluje idilično, glamur na sve strane, oblakoderi, ma razna čudesa i prvi utisak bude vau, o ovome sam maštao - započinje on priču za naš list.

Međutim, da to nije baš tako uverio se i sam.

- Mnogi pomisle da je zarada u ovakvim gradovima ogromna, ali to nije slučaj. Tačnije, jeste, ali su rashodi daleko veći od onoga što sebi možete da priuštite - kaže Miloš.

Informer

Kako kaže, preko je otišao kako bi našao dobar posao i što više zaradio, ali se ispostavilo da od toga nije bilo ništa.

- Prvo smeštaj, za to morate da izdojite skoro 500 dolara, i za to dobijete jednu jako malu sobu, i tako je sa većinom naših državljana koji se odluče da dođu ovde. Nešto luksuzniji smeštaj je samo san, jer cene idu preko 1.000 dolara - kaže Miloš i dodaje:

- Pored toga, život i standard u ovom gradu su nehumani, da bi uspeo da zaradiš i nešto sačuvaš moraš da radiš više poslova, a i tada je pitanje da li ćeš uspeti nešto da "uštekaš".

U šoping mol postoje i ski - staze

Za šoping molove u ovom gradu kažu da su pravi "sajmovi čudesa", jer u njima postoji sve što "kupoholičarski" um može da zamisli.

- Osim restorana, kafea, bioskopa, prodavnica prepunih odeće, obuće, kozmetike, hrane i svih ostalih drangulija, u šoping centrima postoje i ski – staze i klizališta. Posete ovim centrima gotovo da imaju značaj odlazaka na kulturna dešavanja i predstavljaju "lifestyle" života Dubaiju - kaže Miloš.

Miloš je, kako ističe radio dva posla, bio je barmen, a onda bi uveče imao "tezge" u klubovima gde bi po potrebi radio kao konobar.

- Posao kao posao je za naše uslove jako dobro plaćen, ali za uslove ovde to nije slučaj, kada platim smeštaj, hranu, ako uzmem nešto za sebe bukvalno mi ne ostaje ništa, ili vrlo malo. Život je ovde skup bez obzira čime se baviš.

Informer

Kako ističe Miloš, iako nije uspeo da zaradi koliko je želeo, za njega je sve ovo jedno veliko iskustvo.

- Možda ja nisam uspeo da zaradim koliko sam mislio da mogu, ali je sve ovo jedno veliko iskustvo. Ljudi tamo gledaju svoja posla, iako je prisutan veliki broj turista iz raznoraznih zemalja, to se ne oseti, jednostavno te grad tera da se "sjediniš sa celinom". Verujem da ću sledeći put Dubai posetiti samo kao turista, ali nikako kao mesto gde bih želeo da živim i radim - kaže Miloš.

Bonus video: