12.04.2022.

12:42

Foto:

Vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Istraživanja pokazala da su Kinezi stariji od svih drugih, evo ZAŠTO

Postoji grana psihologije koja se zove prenatalna (vreme od začeća do rođenja jedinke) psihologija i bavi se mentalnim životom pre rođenja deteta koje se nalazi još u materici.

Pored naslednih (genetskih), bioloških i faktora sredine, pojedini stručnjaci potkrepljeni podacima istraživanja i iskustvom, zastupaju stanovište prema kojem mentalni poremećaji počinju još pre rođenja. Na to je ukazao specijalista kliničke psihologije, Đorđe Popović.

- Bitno je kako se majka oseća u trudnoći, u kakvoj je klimi, da li je preopterećena, u stresu. Svaki takav period tokom devet meseci je jako bitan. Nije svejedno da li je majka anksiozna, depresivna, da li joj je suprug alkoholičar, sve su to faktori sredine koji utiču na fetus i kasnije na mentalno zdravlje deteta, pokazuju istraživanja - kaže Popović.

Informer

Đorđe Popović ističe da kinezi u svoj životni vek računaju i vreme provedeno u majčinoj utrobi

Kako je rekao, Kinezi u svoj životni vek računaju i vreme provedeno u majčinoj utrobi, iz čega proizilazi da su stariji od ostalih naroda za devet meseci.

- Postoje eksperimenti koji jasno pokazuju da mentalni život ne počinje kad dete polazi u školu, nego mnogo pre toga, u prenatalnom periodu, kada je majka u trudnoći  i dete još nije došlo na svet. Istraživanja su pokazala da u Kini, kada neko računa koliko ima godina, ubraja se i period koji se provede u majčinoj utrobi. To znači da su Kinezi stariji od nas za devet meseci - rekao je Popović.

Na ozbiljnost i značaj činjenica koje potiču iz raznovrsnih iskustava i istraživanja pristalica prenatalne psihologije, govorio je i Vladeta Jerotić.

- Ako je pretpostavka prenatalne psihologije tačna da je razvoj i tok jednog ljudskog života, u normalnom ili patološkom pravcu, jednim delom zavisan od toka trudnoće majke, akta porođaja i prvih iskustava posle porođaja, onda i naš odnos prema duševnom životu čoveka, od koga će zavisiti velikim delom i razvoj našeg telesnog zdravlja, ali i socijalnih odnosa, mora biti postavljen sa više ozbiljnosti, dubine i odgovornost - govorio je Jerotić.

Bonus video: