14.04.2022.

15:14

Foto: Shutterstock

Vesti

SJAJNE VESTI ZA ONKOLOŠKE PACIJENTE U SRBIJI! Inovativni lekovi produžavaju život

Ovom najmodernijom terapijom, ističe on, produžen je život obolelim pacijentima i znatno popravljen kvalitet njihovog života.

- Udruženje pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" i lekari Klinike za pulmologiju UKC Srbije, u martu i aprilu sproveli veliko istraživanje o kvalitetu života i lečenju pacijenata sa rakom pluća koji primaju savremene terapije. U istraživanju je učestvovalo 65 obolelih od raka pluća, od toga 43 osobe muškog pola, 22 ženskog pola, sto čini 15 posto svih pacijenata u Srbiji koji se leče savremenom imuno i molekularnom terapijom. Najmlađi pacijent na žalost ima 41 godinu, a najstariji pacijent ima 73 godine - objašnjava dr Stjepanović i dodaje:

- Kada sam ja učio o raku pluća pre par godina, preživljavanje je prosečno bilo od šest do devet meseci. Sada smo zahvaljujući savremenim terapijama stigli da pričamo o periodu od par godina. U ovoj anketi imamo obolele pacijente koji žive duže od pet godina, što je fantastično i to su naši šampioni!

Informer

Simptomi kancera pluća

* kašalj

* zamaranje

* gubitak u telesnoj težini

* otežano disanje

Direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić napominje da lista inovativnih lekova izlazi jednom godišnje, a cilj države je da izlazi i češće.

Informer

Sanja Radojević Škodrić napominje da lista inovativnih lekova izlazi jednom godišnje 

- Zahvaljujući inovativnim lekovima koji značajno menjaju tok i ishod lečenja, neke od najtežih bolesti postaju hronične bolesti. Takođe, jedna od ključnih stvari od značaja za primenu inovativne terapije su iskustva pacijenata, njihovih porodica i zdravstvenih radnika, a na osnovu čega se procenjuje i potvrđuje efikasnost i značaj ovih lekova. To nam daje dodatni podstrek u planiranju stavljanja što većeg broja inovativnih lekova - naglašava prof dr Radojević Škodrić i napominje:

- Kada govorimo o daljim planovima za lečenje karcinoma pluća, cilj je da se obezbedi inovativna terapija i za pacijente sa nižom ekspresijom biomarkera ispod 50 odsto. Inovativna terapija za karcinom pluća koja je stavljena na listu lekova početkom 2020. godine je obezbeđena za sve pacijente koji ispunjavaju stručne kriterijume i država je postavila kao cilj da, kada se obezbeđuju inovativni lekovi oni budu dostupni za sve pacijente kojima je potrebna. 

Bonus video: