19.04.2022.

17:13

Foto: informer.rs

Vesti

Kada krenete iz kuće, ovo obavezno proverite! MOŽE BITI VEOMA OPASNO!

Protekle nedelje požar u studentskom domu je direktno prouzrokovao punjač za laptop. Takvi punjači pregreju i lako dovode do požara.

-Budite svesni da se požari dešavaju na svakom mestu, to nije nešto što gledamo na televiziji. Moramo da vodimo računa o električnim uređajima, provodnicima električne enegrije, oni su najčešći uzrok požara - kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić dodajući da su punjači za mobilne telefone i laptopove uzrokovali najmanje tri požara u poslednje vreme.

Informer

Od početka godine bilo je više od 9.400 požara i više od 11.000 intervencija, što je znatan porast u odnosu na prethodne godine. Prema američkom istraživanju iz 2019. najčešći uzrok požara je kuvanje i to u 48 odsto slučajeva. Na spisku uzročnika su i dotrajale električne instalacije, produžni kablovi, punjači za mobilne telefone i laptopove.

Javljači požara u Subotici

U Subotici je pokrenut pilot projekat s ciljem preventivne zaštite od požara u stambenim objektima.

-Pored toga što apelujemo na građane i vršimo edukaciju, ovaj projekat doneće korisne stvari, spasavati živote i imovinu - navodi Čaušić.

On dodaje da se javljači požara postavljaju kod slabopokretnih ljudi i u jednoroditeljskim domaćinstvima, da bi javljači dima signalizirali da se dešava požar.

-Imamo onda vreme da se evakuišu, alarmiraju se komšije da pozovu 193 - ističe načelnik Sektora za vanredne situacije.

Kako navodi za sada je u Subotici postavljeno 100 javljača požara, a očekuje se postavljanje još 400 do 500 uređaja.

-Smatramo da će cela zemlja biti premrežena tim sistemima - zaključuje Čaušić.

Bonus video: