19.04.2022.

23:00

Foto: youtube.com

Vesti

MOBILNIM TELEFONIMA JE ODZVONILO U ŠKOLAMA! ''NOGU JE POVUKLA'' OSNOVNA ŠKOLA U POŽAREVCU! Evo, ko SLEDI NJEN primer...

Direktori osnovnih škola širom Srbije se raspituju kakve reakcije je izazvalo uvođenje ove odluke, kako bi i oni mogli da uvedu i sprovedu odluku u svojim školama.

Ovo kaže za medije Ivana Joksimović, direktorka Osnovne škole "Dositej Obradović" u Požarevcu, koja je prva zabranila korišćenje mobilnih uređaja u školi.

Nakon dve nedelje ovaj dobar primer prosvetara je prihvatila i Osnovna škola "Ratko Pavlović Ćićko" u Prokuplju.

Informer

Od 7. marta u požarevačkoj školi đaci telefone ostavljaju u učioničkim ormarima koji su pod ključem.Nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda je u obavezi da zaključa telefone i ključ odlaže u zbornicu. Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa otključava ormar i učenici uzimaju telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji odlažu u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije.

Najvažnija je saglasnost roditelja

Ivana Joksimović, direktorka Osnovne škole "Dositej Obradović", kaže da otkad je odluka o nekorišćenju mobilnih telefona stupila na snagu u školi, roditelji, učenici, ali i direktori drugih škola širom Srbije uveliko se raspituju kako to mogu da sprovedu u svojim obrazovno-vaspitnim ustanovama.

-Poručujemo im da svi treba da slede naš primer. Da u okviru škole pronađu način kako to da izvedu. Najbitnije je da roditelji budu saglasni sa tim - kaže Joksimović.

Šta kaže Zakon

Iz Ministarstva prosvete kažu da prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težom povredom obaveza učenika.

Joksimović dodaje da je kod njih ova odluka stupila na snagu isključivo na inicijativu roditelja, te da i roditelji ostalih učenika treba da prepoznaju značaj ove odluke koja će biti na snazi i naredne školske godine.

Za sada je njihov primer sledila samo jedna škola u Prokuplju.To znači da nema više selfija u toaletima, gledanja u ekrane za vreme časa, društvenih mreža i igrica.

Bonus video: