22.04.2022.

07:00

Foto: Informer/Fotomontaža

Vesti

GRCI POOŠTRILI EPIDEMIOLOŠKE MERE! U Grčkoj vas čeka KORONA VASKRS!

Takva situacija je i u restoranima, kafićima, prodavnicama, tržnim centrima, gde redari veoma detaljno proveravaju kovid pasoše ili zelene sertifikate.

Detaljna kontrola

Zbog toga u E-upravi savetuju svima koji se spremaju za put da provere kada im ističe zeleni sertifikat i da li im je ažurirana aplikacija. Na česte kontrole dokumentacije u Grčkoj požalili su se brojni turisti iz Srbije na društvenim mrežama. Među njima je Mladen S. iz Niša, koji kaže da je morao da napusti restoran jer je detetu istekao antigenski test.

Stroge kontrole

Iz kafića smo morali da izađemo jer je našem maloletnom sinu isteklo više od 24 sata od antigenskog testiranja Mladen S.

- Mi smo se u utorak vratili iz Grčke i da kažemo svima koji kreću na put da tamo uopšte nije relaksirana epidemijska situacija, kako bi verovatno svako ko dolazi iz Srbije očekivao. Gotovo nigde nismo mogli da uđemo bez skeniranja kovid sertifikata. Iz jednog kafića smo čak morali i da izađemo pre posluženja jer je našem maloletnom sinu isteklo više od 24 sata od antigenskog testiranja na osnovu koga je ušao u Grčku. Ovom objavom hteo sam da skrenem pažnju svima koji tek treba da idu u Grčku da znaju šta ih čeka - napisao je Mladen.

Slično je prošla i Beograđanka Dragana Stevanović, koja je sa drugaricom otišla na Halkidiki. Iako su, tvrdi ona, imale uredne kovid propusnice, nisu mogle da uđu u čak dva grčka restorana.

Informer

Elektronske kovid propusnice

- Vratila sam se pre dva dana iz Grčke i malo sam neprijatno iznenađena. Iako na sva zvona objavljuju da su turisti dobrodošli i da će od 2. maja sve biti otvoreno, bez mera, i dalje su veoma rigorozni i strogi. Ništa ne ukazuje na to da oni planiraju da bilo šta popuste. Uz to, imaju problem i sa čitačima, jer ni mene ni moju drugaricu nisu pustili u dva restorana. Zbog čega nismo mogle na večeru. Navodno, istekle su nam potvrde i nisu validne, iako sam sigurna da je to nemoguće, a i obe smo vakcinisane po tri puta. Zato savetujem svima koji planiraju za praznike put Grčke da dobro provere sve uslove i sertifikate, da ne bi imali problema ni na granici, ni u restoranima i kafićima - istakla je Dragana.

Najavljen i štrajk

Turisti koji za praznike planiraju odlazak na ostrva treba dobro da se informišu, pošto je najavljen štrajk brodova i trajekata u Grčkoj. Prema zvaničnim informacijama, morski saobraćaj neće funkcionisati od 1. maja u ponoć sve do 2. maja u ponoć, odnosno čitava 24 sata.

Kao i prethodnih godina, očekuje se da će štrajkovati brodovi koji plove iz luka Pirej i Rafina ka ostrvima i u suprotnom pravcu. Trajekti za Tasos kao i prethodnih godina neće štrajkovati, a što se tiče Krfa i Kefalonije, savet putnicima je da situaciju provere sa turističkom agencijom.