26.04.2022.

08:29

Foto:

Vesti

OD BEOGRADA DO POŽEGE ZA SAT I 20 MINUTA! U JEKU RADOVI NA TRASI AUTOPUTA "MILOŠ VELIKI"! I u vanrednim okolnostima u Srbiji se radi i gradi!

Ministar saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da se i u vanrednim okolnostima, dok velika kriza pogađa ceo svet zbog rata u Ukrajini, u Srbiji radi i gradi.

- Gradi se i autoput ka Crnoj Gori do Duge Poljane, zatim se spajaju Ruma, Šabac i Loznica, gradi Moravski koridor, koji će spojiti koridore 10 i 11, autoput mira od Niša do Merdara, brza saobraćajnica do Golupca i drugi. Prva trasa Moravskog koridora od Pojata do Kruševca u dužini od 27 kilometara biti završena do 14. oktobra, kada se obeležava Dan Kruševca - kaže Momirović.

Na autoputu 'Miloš Veliki', dodaje Momirović, trenutno se radi deonica od Pakovraća do Požege i taj deo puta biće gotov do kraja godine.

Informer

Autoput "Miloš Veliki"

Gradnja autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 počela je u maju 2019, dužina deonice iznosi 30,9 kilometara, dok je vrednost radova 450 miliona evra. Biće deo autoputa Beograd-Južni Jadran u dužini od 258 kilometara, kao i deo budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, s obzirom na to da je u planu da se od Požege izgradi još 60 kilometara.

Na ovoj deonici nalaze se tuneli - Munjino brdo, Laz i Trbušani, a povezaće Čačak, Lučane i Požegu i dva okruga, Moravički i Zlatiborski.

- Radi se o vrlo teškoj deonici, pošto je 40 odsto u tunelima i mostovima, a već se radi i na deonici od Požege ka Arilju, Ivanjici i Dugoj Poljani - istakao je ministar.

Informer

Tomislav Momirović

Na pitanje kada će se raditi i poslednji deo od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, naveo je da to zavisi i od toga kada će Crna Gora raditi njihov deo od Kolašina do Boljara, pošto nije cilj da se povežemo autoputem sa crnogorskom granicom, već sa Barom.

- Naš strateški cilj je da se povežemo sa lukom Bar - rekao je Momirović.

Momirović je dodao da je već rekonstruisana barska pruga od Resnika do Valjeva i da će se raditi i obnova cele barske pruge do Vrbnice na granici sa Crnom Gorom.

Bonus video: